La Secţia clinică de Neurochirurgie din Spitalul Judeţean din Oradea s-a realizat, vineri, primul implant de neurostimulator medular, o procedură inovatoarea care salvează pacienţii de durerile insuportabile la coloană. Intervenţia şi dispozitivul costă peste 25.000 euro însă procedura este decontată în întregime prin Programele Naţionale de Sănătate.

"Această procedură se adresează pacienţilor multiple operaţii, cu dureri cronice, durere care nu răspunde la medicaţia uzuală, fizioterapie şi infiltraţii locale. Noi spunem că nervul rămâne cu o «memorie a durerii»", a explicat pentru BIHOREANUL coordonatorul Secţiei de Neurochirurgie, dr. Alin Blaga. 

În astfel de situaţii, o soluţie o reprezintă neurostimularea medulară, aşa numitul Spinal Cord Stimulation, o procedură chirurgicală ce presupune implantarea unui neurostimulator la nivelul coloanei. Practic, dispozitivul blochează transmiterea durerii spre creier. Cu ajutorul unei telecomenzi, pacientul generează impulsuri ori de cate ori simte durere.

Viaţă pe morfină

Pacienta care a fost supusă primei intervenţii de acest gen realizată la Oradea este o sălăjancă în vârstă de 50 ani, care a avut până acum 7 operaţii la coloană, cervical şi lombar, realizate la Cluj şi la Szeged, şi care a rămas cu dureri extreme pe întreaga coloană, dar mai ales la picior.

"În ultimii 2 ani am trăit doar cu plasturi de morfină. Nimic nu mă ajuta. Nu mă puteam îmbrăca, nu mă puteam spăla", a povestit femeia pentru BIHOREANUL. Aceasta a ajuns la Oradea prin intermediul unui neurolog din Cluj, colaborator al neurochirurgilor orădeni. "Iniţial, mi-a spus că nu mai are ce să-mi facă, că a încercat tot ce se putea ca să mă ajute. Apoi şi-a adus aminte de echipa de neurochirurgi de la Oradea, care se pregăteau să facă primul implant de neurostimulator. Aşa am ajuns aici", a mai spus sălăjanca. 

Ridică-te şi mergi!

Intervenţia chirurgicală a durat aproximativ o oră şi a constat în introducerea unui electrod lângă măduva spinării. În timpul operaţiei, pacienta a fost tot timpul trează, iar medicii au discutat permanent cu ea, pentru a stabili locul exact în care trebuie să stea electrozii, ca să-i acopere zona dureroasă.

"Când ea a simţit că o furnică în toată zona dureroasă, atunci am ştiut că suntem în locul potrivit", a declarat dr. Blaga, care pentru această intervenţie a făcut echipă nu doar cu medicii din secţia pe care o conduce, ci şi cu colegi din Cluj, Bucureşti şi Szeged. 

De precizat că implantul este doar provizoriu, pentru ca pacienta să il poată testa, însă rezultatul este, deja, peste aşteptări, căci intensitatea durerilor a scăzut semnificativ, cu peste 80%, după cum susţine chiar pacienta. Implantul definitiv urmează să fie montat peste 2 săptămâni, iar în timp, intensitatea durerilor va scădea, la fel şi dozele de calmante, iar pacienta îşi va putea relua activităţi pe care, până la intervenţia chirurgicală le credea imposibile.

"Înainte, abia dacă puteam să mă plimb prin casă. După operaţie, am făcut deja trei plimbări pe secţie, ba chiar şi la parter m-am dus. Nici nu pot descrie diferenţa", spune, fericiră, femeia. 

Până în prezent, astfel de intervenţii chirurgicale se puteau realiza doar la Timişoara, Iaşi şi Bucureşti ori în străinătate, unde preţul operaţiei poate ajunge şi la 25.000 euro, din care aproximativ 15.000 euro reprezintă preţul generatorului definitiv de impulsuri.

De precizat că procedura este decontată în întregime de CAS, prin Programele Naţionale de Sănătate.