Organele unui tânăr bihorean în vârstă de 31 de ani au fost prelevate în noaptea de luni spre marți, la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Oradea, după ce acesta a intrat în moarte cerebrală.

Potrivit coordonatoarei programului de transplant în Bihor, anestezista Carmen Pantiş, tânărul de 31 de ani locuia în apropiere de Marghita şi avea probleme cardio-pulmonare mai vechi. "A fost găsit de familia sa joia trecută, în stop cardio-respirator. Medicii l-au resuscitat timp 35 de minute la fața locului, iar apoi a fost internat la Spitalul Judeţean", a declarat dr. Pantiș, miercuri, pentru BIHOREANUL.

Tânărul a fost declarat în moarte cerebrală în cursul zilei de duminică, iar medicii au primit acceptul de prelevare a organelor din partea tatălui şi a surorii sale, bărbatul fiind necăsătorit.

Operaţia a avut loc în noaptea de luni spre marţi. "Din păcate s-au putut preleva numai ficatul şi rinichii, inima şi plămânii săi fiind foarte bolnave", a mai adăugat dr. Pantiș.

Totuși, gestul va salva viața unui român cu ficatul bolnav și va îmbunătăți considerabil suferința altor doi, care făceau dializă. Pentru operațiile de transplant, ficatul a fost transportat la Institutul Clinic Fundeni din Bucureşti, iar cei doi rinichi - la Institutul Clinic de Urologie şi Transplant Renal din judeţul Cluj.

Operația de prelevare a fost prima din acest an din Oradea, dar şi din România.

Anul trecut Oradea şi Baia Mare s-au aflat pe locul doi în țară, după București (Spitalul Floreasca), la numărul operațiilor de prelevare de organe, cu 15 donatori.