S-au ales cele 23 de proiecte pentru care se va înota, pe 21 aprilie, în cadrul celei de-a şasea ediţii a Swimathon Oradea, un eveniment organizat de Fundaţia Comunitară.

Între cauzele înscrise se numără amenajarea de toalete în şcolile rurale, organizarea de tabere dedicate copiilor cu boli oncologice şi strângerea de fonduri pentru două operaţii la ochi necesare unui adolescent orădean, Alex Ilisie, pentru a-şi păstra restul de vedere.

Ajutor la Viena

BIHOREANUL a scris în 2016 povestea lui George Alex Ilisie, care pe atunci avea 16 ani şi intrase la Colegiul Mihai Eminescu cu media 9,69. Tânărul s-a născut cu o afecţiune rară, aniridie congenitală, adică ochii săi nu au irisuri.

Deşi iniţial se credea că băiatul e orb, ulterior s-a descoperit că acesta are resturi de vedere. Acum el nu mai vede deloc cu ochiul drept şi mai are un rest de 10% de vedere la ochiul stâng. Chiar şi aşa, Alex îşi doreşte să înveţe în continuare alături de colegii săi într-o şcoală obişnuită şi să se bucure de adolescenţă.

Pentru a nu-şi pierde complet vederea, adolescentul ar avea nevoie de două operaţii care se fac la Viena, iar suma necesară se ridică la 28.200 lei.

După ce a apărut în BIHOREANUL, Alex, acum în vârstă de 17 ani, a primit o bursă din partea Asociaţiei D’Apetresii din Oradea pentru curajul său şi meritele sale şcolare.

Cauze nobile

Şi Clubul Rotary s-a înscris la Swimathon pentru a strânge bani în proiectul "Toalete ca la carte" pentru şcolile din mediul rural, ţinta propusă fiind de 10.000 lei.

Între obiectivele celorlalte proiecte se numără organizarea unei tabere gratuite de recreere terapeutică pentru copii cu boli oncologice, construirea, amenajarea şi dotarea unei case de tip familial pentru 12 copii abandonaţi, achiziţionarea unui microbuz care să asigure transportul copiilor, tinerilor şi adulţilor cu sindrom Down la programul centrului de zi, recuperarea medicală a lui Rareş, Vladimir, Alex, Giulia şi Erica, prin participarea la terapii de ultimă generaţie, precum şi oferirea sprijinului financiar şi moral pentru continuarea studiilor pentru 32 elevi proveniţi din familii defavorizate.

Descrierile tuturor proiectelor sunt disponibile pe portalul dedicat al Fundaţiei Comunitare.

Cei care au propus proiectele caută acum înotători şi sponsori pentru a face cât mai multe "valuri" în jurul cauzelor. Ediţia a VI-a a Swimathon Oradea se va desfăşura pe 21 aprilie, la Bazinul Olimpic Ioan Alexandrescu.

Ultimii cinci ani au însemnat pentru Swimathon Oradea, transformarea în realitatea a 81 de vise, prin implicarea activă a 1225 de înotători şi peste 4700 de susţinători, care au contribuit la strângerea a 473.372 lei.