"Revoluţie" în comuna bihoreană Cociuba Mare. De acum înainte, sătenii vor arunca gunoaiele nu în două fracţii, cum s-au obişnuit, ci în cinci, adunând separat deşeuri menajere, resturi biodegradabile, plastice, hârtii şi cartoane, respectiv sticle.

Iniţiativa a avut-o primăria comunei. "Noi deja colectăm deşeurile în două fracţii, menajer şi reciclabil, dar am decis să aplicăm regulile proiectului SMID (n.r. sistem de management integrat al deşeurilor, care se va implementa în tot Bihorul), ca să reciclăm cât mai multe deşeuri şi oamenii să se obişnuiască", a declarat primarul comunei, Mihai Sferle, pentru BIHOREANUL. Colectarea deşeurilor este în sarcina unui operator înfiinţat chiar de Consiliul Local al comunei, Gospodărie Cociuba Mare SRL. De la săteni, resturile vor ajunge la depozitul ecologic de deşeuri din Oradea.

Localnicii din satele comunei vor primi, începând de duminică, pubelele şi sacii necesari pentru a colecta deşeurile după noile reguli. "Fiecare gospodărie va primi trei pubele şi doi saci", a precizat edilul. Pentru resturile biodegradabile, care se transformă în compost, oamenii vor primi saci biodegradabili, iar lecţii despre cum să-i folosească vor primi de la scriitoarea şi jurnalista Simona le Roy, o bihoreancă mutată în Franţa şi care acum reprezintă şi o companie producătoare de pungi biodegradabile.

Pentru succesul iniţiativei, reprezentanţii Primăriei au ţinut eco-lecţii pentru copiii şi elevii din comună, învăţântu-i pe aceştia de ce trebuie să separe deşeurile şi, mai ales, cum să o facă. Întorşi acasă, picii pot să-şi înveţe şi părinţii...