Persoanele cu dizabilităţi neuromotorii din Oradea şi zonele limitrofe beneficiază, din această lună, de un serviciu de tip taxi social, adaptat nevoilor lor de transport.

Acest taxi dedicat persoanelor cu handicap locomotor este oferit de Fundaţia Mihai Neşu, cu finanţarea Fundaţiei Vodafone România, prin programul "Fondul pentru Fapte Bune".

"Serviciul va fi asigurat cu un vehiculde tip minivan de 8+1 locuri, care poate transporta simultan 3 persoane în scaune cu rotile şi 4 însoţitori. Transferul până la maşină este făcut cu un lift electric, care poate coborî persoana în scaun rulant indiferent de etajul la care locuieşte. Maşina poate transporta aproximativ 800 de persoane lunar, iar deplasările se fac oriunde în Oradea şi pe o rază de 15 km în jurul oraşului", se arată într-un comunicat transmis marţi de Vodafone România.

De taxi-ul social pot beneficia copii şi adulţi cu handicap neuromotor, care se află în scaun cu rotile manual, se deplasează cu cadrul sau au dificultăţi locomotorii, precum şi însoţitorii acestora.

"Finanţarea acordată de Fundaţia Vodafone România a acoperit achiziţionarea şi adaptarea minivanului, precum şi a liftului electric  şi va susţine funcţionarea serviciului de transport timp de 12 luni. Acesta este al treilea proiect dedicat persoanelor cu dizabilităţi neuromotorii pe care îl derulăm prin parteneritatul nostru cu Fundaţia Mihai Neşu", a precizat Angela Galeţa, directorul Fundaţiei Vodafone România.

Reprezentanţii Fundaţiei Mihai Neşu au subliniat importanţa noului vehicul. "Cei care au în familie o persoană cu dizabilităţi neuromotorii cunosc bine problema blocajului la domiciliu. Dacă persoana locuieşte la etaj şi aparţinătorii sunt în vârstă, se întâmplă să petreacă ani între pereţii apartamentului, fără să iasă afară. Părinţii copiilor cu care facem terapie la Fundaţia Mihai Neşu ne spuneau săptămânal cum erau refuzaţi de taximetrişti şi cât de greu le este să ajungă la sediul nostru pentru că o mare parte dintre şoferi nu doresc să transporte în portbagaj scaunul cu rotile, maşinile lor nefiind adaptate. Am propus astfel această soluţie de înfiinţare a unui serviciu social de transport adaptat persoanelor cu nevoi speciale", a declarat Iulia Băcăran, directorul Fundaţiei Mihai Neşu.

Cei care vor să utilizeze noul serviciu de transport trebuie să se înregistreze ca beneficiari ai Fundaţiei Mihai Neşu trimiţând la adresa info@mnf.ro sau la sediul fundaţiei copii după actul de identitate al persoanei cu handicap şi al însoţítorului şi documentele doveditoare ale încadrării în gradul de handicap. Cursele se pot programa telefonic, cu 24 ore înainte.

Conform datelor  Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC), în judeţul Bihor sunt aproximativ 20.000 de persoane cu dizabilităţi, dintre care 1.012 sunt copii.