Copiii şi adulţii care se tratează la centrul SOS Autism Bihor vor testa de acum înainte noi tratamente.

Marţi la prânz, în prezenţa mai multor voluntari ai centrului, ai unor directori de instituţii sau organizaţii din Oradea şi a unor colaboratori, preşedinta organizaţiei, Simona Zlibuţ, a prezentat noile dotările ale centrului: o grădină şi o sală senzorială.

"Mulţumesc părinţilor şi sponsorilor care ştiu şi văd că noi facem ceea ce este mai bine pentru copiii noştri. Suntem o asociaţie de părinţi care încercăm nu să alinăm, ci să le creăm o viaţă cât se poate de indepedentă, pentru că noi nu vom fi întotdeauna aici", a declarat Simona Zlibuţ, la inaugurare.

După cum a explicat psihologul Ramona Kiss, grădina senzorială este foarte folositoare celor care suferă de autism, pentru că ei percep altfel stimulii decât oamenii sănătoşi. "Unora poate le place, caută să mai vadă şi să interacţioneze cu aceşti stimuli, altora din contră, nu le place ceea ce simt, ceea ce aud, ceea ce miros, iar noi trebuie să-i învăţăm să se adapteze, pentru ca toţi aceşti stimuli fac parte din viaţa reală", a explicat specialista.

Aşadar, pentru a-i ajuta să se obişnuiască cu felurite senzaţii, curtea centrului SOS Autism Bihor are acum ghivece cu plante aromatice, precum rozmarin, lămâiţă, mentă şi cepşoară, dar şi o alee senzorială, şerpuită şi formată din sectoare, fiecare cu alt tip de "fundaţie": un tronson e din nisip, altul din pietricele, un altul din scoarţă de copac etc.

Pe această alee, suferinzii de autism se plimbă desculţi, simţind efectele asupra tălpilor şi învăţând să se acomodeze cu ele. De asemenea, în curte există şi o mică grădină de legume, cu roşii, ardei şi vinete, unde este stimulat simţul olfactiv şi gustativ al bolnavilor.

Totodată, pe lângă diferite săli de terapii, în centru există de acum o sală senzorială, plină cu lumini colorate, statice sau dinamice, care din nou, îi ajută pe bolnavi. "În sală se creează posibilitatea de a se relaxa într-un mediu structurat, cu diverşi stimuli", a precizat psihologul.

În centrul SOS Autism Bihor merg la tratament, în fiecare zi, zeci de suferinzi de autism de vârste diferite, de la copii, la oameni în toată firea.