Eveniment cultural cu tradiție, Zilele Muzeului Țării Crișurilor au început, miercuri, cu primele manifestări dedicate celei de-a XXII-a ediții. La deschiderea sa au participat oficiali județeni, oameni de cultură și specialiști, alături de istorici și muzeografi.

În cuvântul introductiv, directorul Muzeului Țării Crișurilor (MȚC), Aurel Chiriac, a arătat că instituția se află în plin proces de mutare din vechiul sediu (Palatul Baroc), mare parte din obiecte fiind deja aduse. „Cam într-o lună, tot patrimoniul va fi mutat aici. Acum se mută secția de artă. Vrem să fie un muzeu viu, prin evenimente publice și manifestări diverse”, a spus Chiriac.

Vicepreședintele Consiliului Județean Bihor, Ioan Mang, a amintit că evenimente deja au avut loc în sediul nou al muzeului, dar și că „vrem ca în acest mandat să încheiem toate lucrările”.

Prima manifestare din cadrul Zilelor Muzeului a reprezentat-o lansarea volumelor „Tipărituri chirilice în colecția de carte veche a Muzeului Țării Crișurilor (1643-1859). Catalog”, avându-i ca autori pe Blaga Mihoc și Florina Ciure, respectiv „Din istoria discului de gramofon și patefon. Catalog de colecție”, autor fiind Ronald Hochhauser.

Publicarea, prin Editura Muzeului Țării Crișurilor, a unor cataloage, a devenit o practică obișnuită în ultimii ani. „Este important să avem cataloage de colecție, pentru ca lumea să se poată informa despre colecții, ele fiind și lucrări științifice uzuale” a spus Aurel Chiriac.

Despre primul volum a vorbit directorul revistei Familia, Ioan Moldovan, subliniind atât faptul că o astfel de lucrare necesită o muncă migăloasă, cât și tehnica de descriere a cărților vechi - începând cu datarea, prezentarea dimensiunilor, a textului, fontului folosit, a tipului de hârtie etc.

Celălalt catalog a fost prezentat de către scriitorul Florin Ardelean. „Nu mai există un astfel de catalog în România”, a spus acesta, referindu-se apoi la ceea ce numește ”industria plăcerilor” audio-video, ce s-a dezvoltat începând cu finalul secolului al XIX-lea. În carte sunt prezentate 176 de plăci de patefon din colecția MȚC, împreună cu două patefoane din colecția Muzeului Memorial „Aurel Lazăr”.

Zilele Muzeului Țării Crișurilor vor continua vineri cu vernisajul expoziției „Carte tipărită în Editura Muzeului Țării Crișurilor între 1971-2018”. În acceași zi, cu ocazia Zilei Internaționale a Muzeelor, intrarea la toate expozițiile va fi liberă.

Totodată, cei prezenți la evenimentul de miercuri au putut vedea expoziția „Artă decorativă din colecția Muzeului Țării Crișurilor”, al cărui vernisaj este programat vineri. Expoziția va fi vizitabilă până în 28 iunie.