În Bihor, primăvara continuă cu evenimente de bun gust. Aventura Trekking și comunitatea locală din Valea Crișului vă învită sâmbătă, 18 mai, la primul ospăț în aer liber din acest an din Pădurea Craiului. Pentru a reîntâlni liniștea satului bihorean, gustul mâncărurilor gătite după rețete tradiționale, cu produse din bătătura harnicilor localnici din Valea Crișului, comuna Bratca, și a afla istoria bisericii de lemn din sat, dar și povestea ecodestinației, musai să vă găsiți timp liber și să vă înscrieți, până în data de 15 mai.

Iniţiativă inedită şi plină de farmec, aceste evenimente de cultura gastronomică și de petrecere a timpului liber în satele bihorene au fost create de Aventura Trekking pentru a-i încuraja pe localnici şi pe copiii lor să investească în servicii de ecoturism, astfel încât tradiţiile să se păstreze, din generaţie în generaţie.

„Peste 70 % din încasările realizate rămân în comunitate, iar restul se reinvestește. Dorim ca şi pe viitor să avem cine să ne pună pe masă o mâncare gătită tradițional, să ne ofere un produs specific din zonă, să ne povestească despre cultura locală cu drag, aşa că am decis să continuăm și în acest an cu acest gen de servicii turistice - brunch-uri”, spune Gabriel Bonaciu de la Aventura Trekking.

Pe parcursul anului trecut au gustat din acest tip de turism alternativ peste 100 de turiști, atât români cât şi străini.

”Ospețele culinare, împreună cu cele de speoturism, via ferrata, rafting, drumețiile și turele de cicloturism sunt incluse de noi în pachete turistice atractive.  Mizăm pe faptul că activitățile de aventură, experiențele locale, obiectivele turistice, arhitectura populară românească, produsele locale din satele animate de oameni calzi, care nu au uitat să zâmbească atunci când le treci pragul gospodăriilor, fac din vacanța fiecărui turist o experiență unică în Bihor”, consideră Gabi.

Pentru brunch-ul din acest sfârșit de săptămână sunt 30 de locuri disponibile. Costul pentru o persoană este 150 lei. Copiii sub 5 ani nu plătesc, iar cei până în 14 ani au reducere 50%. Sunt incluse peste 10 feluri de mâncare, sucuri naturale, băuturi interesante, prăjituri și alte bunătăţi de-ale gurii, dar şi o... plimbare cu căruța.

„Printre aceste desfătări culinare am strecurat cu grijă și cântări interpretate de Alexandra Maria Secan, precum și un atelier de pictură pe lemn reciclat, organizat de copiii din sat. La fiecare eveniment culinar organizat de noi produsele sunt servite din farfurii biodegradabile, produse din târâțe, tocmai pentru a nu afecta aria protejată și peisajul bucolic din Valea Crișului”, explică organizatorul.

Celor care doresc să vină cu bicicleta pot să călătorească în condiţii civilizate cu Interregional Călători. Trenul este dotat cu suporți de bicicletă și pornește din Oradea sâmbătă, la ora 07:12, iar tren de întoarcere din Bratca este la ora 20:06.

Participarea la brunch este pe bază de înscriere. În cazul în care sunt grupuri care doresc transport sau cazare le recomandăm să ne contacteze din timp sau să-și rezerve singuri un sfârșit de săptămână la una din pensiunile din Șuncuiuș, Bratca, Vadu Crișului sau Aleșd, situate în Pădurea Craiului.

Contact: Gabriel Bonaciu - telefon 0770 873 455 sau email contact@aventuratrekking.ro


Iată programul de activități, cum a fost gândit de organizatori:

-   Vizităm biserica de lemn din Valea Crișului sec. XVII, prezentarea lăcașului de cult o să fie făcută de părintele Nicolae Duluș Gaboraș

-    Mic dejun tradițional pregătit de harnicele doamne din sat

-    Fructe, sărățele, cafea și apă servite de domnul Florin

-    Brânză aducem de la stânele din zonă, unde harnicii ciobani păstrează tradiția

-    Ceapa și ridichile le culegem din ogradă

-    Slănina și șunca de casă, de la porci hrăniți strămoșește, le luăm din cămară

-    Dovleacul e de anul trecut, dar ținut peste iarnă, și-l frigem pe fier

-    Crema de brânză cu boia și ceapă amestecate cu lingura de lemn o să trezească amintiri

-    Apa o să fie fi serivtă de domnul Florin, plus alte lichide ce dezleagă limba

-    ”Cafa”, la fel...

-    Ciorba țărănească o facem la ceaun - băgăm carne de proc, carne de vânat și pui, legume din grădină

-    Sarmale cu pisat și afumătură, învelite cu grijă în varză acră, servite în blid de tărâțe biodegradabil

-    Prăjitură cu brânză dulce

-    Plimbare cu căruța, cu "straful" ori cocia, pe fân cosit tradițional, trasă de cai ”învățați” cu oamenii

-    Plimbare cu bicicleta prin locuri adorabile

-    Bună dispoziție alături de localnici

Împreună creștem satul românesc!
Vă așteptăm cu drag!