"Măcelul" verde început săptămâna trecută pe Aleea Gojdu, unde a fost ciopârţit un plop secular, fără respectarea regulamentului Primăriei, continuă acum pe Calea Borşului: 36 de plopi sunt doborâţi zilele acestea, la comanda Primăriei orădene. Operaţiunea a început luni şi va continua şi în zilele următoare.

A "tuşit" centrala

"Primăria Oradea a obţinut avizul Agenţiei pentru Protecţiei Mediului Bihor. S-a luat decizia să fie tăiaţi, pentru că afectau funcţionarea centralei termice, puful lor înfunda filtrele", a declarat marţi purtătorul de cuvânt al Primăriei, Anca Grama, pentru BIHOREANUL. Potrivit acesteia, Primăria a cerut societăţii Termoficare să comunice şi ce fel de pomi se pot planta în zonă, astfel încât să nu afecteze funcţionarea centralei.

Ecologistul Florin Budea, preşedintele Centrului Regional de Supraveghere Ecologică, acuză însă municipalitatea că "taie la greu, parcă în ură, parcă în ciudă". "Zeci de arbori sănătoşi (vezi trunchiurile tăiate!) au fost puşi la pământ luni. Asta într-una din cele mai poluate zone ale oraşului", a semnalat ecologistul pe Facebook.

Aflând şi explicaţiile "drujbaşului-şef" Emil Benţan, director tehnic adjunct al Primăriei, cum că plopii înfundau centrala, ecologistul a prezis următoarea problemă: "Veşti proaste! Aţi tăiat copacii, de acum înainte turbina se va bloca de la praf".

APM: 17 erau bolnavi

La solicitarea BIHOREANULUI, Agenţia de Protecţie a Mediului Bihor a transmis avizul privind tăierea plopilor de pe Calea Borşului, care arată că, din cei 36 de arbori, 17 erau bolnavi sau parţial uscaţi, astfel că nici nu necesitau un aviz pentru tăiere.

Pe de altă parte, APM a impus societăţii Termoficare ca în decursul anului 2017 să refacă aliniamentele plantând, în locul plopilor eliminaţi, arbori ornamentali din speciile: tei, salcâm, castan, arţar, mesteacăn sau stejar, "care să nu aibă impact negativ asupra funcţinoării filrelor de aer".

Potrivit regulamentului de spaţii verzi al Oradiei, pentru fiecare copac sănătos tăiat este obligatorie plantarea altor cinci în loc.