Ciopârţirea plopului aflat lângă intrarea în restaurantul orădean Spoon, de pe malul stâng al Crişului Repede, i-a nemulţumit pe ecologiştii orădeni. Aşa cum BIHOREANUL a arătat, la comanda Primăriei, plopul cu pricina a fost toaletat barbar miercuri. La finalul lucrărilor, din uriaşul arbore a rămas un copac aproape anemic, cu doar câteva crengi.

Într-un comunicat de presă transmis miercuri după-amiază, preşedintele Centrului Regional de Supraveghere Ecologică, Florin Budea, acuză Primăria că distruge deliberat monumentele vii ale oraşului.

"Distrugere deliberată!"

"Asistăm, cu stupoare şi tristeţe, la distrugerea deliberată a unor adevărate monumente vii ale Oradiei. De această dată, la 19 aprilie 2017, a venit rândul plopului secular aflat pe malul Crişului Repede, în imediata vecinătate a podului Dacia, să fie mutilat încă o dată. Încă o dată, pentru că nu a trecut un an de la prima "toaletare" a acestui arbore. De atunci şi până azi declinul biologic al copacului a devenit evident, acest fenomen fiind consecinţa logică a primei intervenţii făcute la nivelul coronamentului", susţine ecologistul.

Preşedintele CRSE mai arată că, prin gesturile sale, administraţia Oradiei nu onorează amintirea biologului Anna Marossy, cea care, în 2007, a adoptat plopul cu pricina, în cadrul unei campanii de salvare a zonei verzi pe care se află. "Dacă dumneaei nu mai e printre noi, puteam să-i onorăm amintirea purtând de grijă copacului. Ceea ce, după cum se vede, administraţia urbei a şi făcut...", a precizat Budea.

Toaletări nocive şi plantări degeaba

Ecologistul mai spune că, în ultimii ani, mai multe "aşa-zise operaţiuni de toaletare" au dus la dispariţia completă a arborului, deoarece au fost prost executate, iar astfel pomii s-au uscat de totul.

"Departe de noi, ecologiştii, ideea că Oradea nu ar trebui să se dezvolte. Dar considerăm că prosperitatea unui oraş nu poate fi concepută în afara unui mediu sănătos, iar acest mod barbar de a-i "întreţine" arborii aduce grave prejudicii mediului", a mai transmis preşedintele CRSE.

Totodată, Budea atrage atenţia că, deşi administraţia locală orădeană comandă numeroase plantări, aspect caracterizat ca "lăudabil", mulţi din aceşti copaci nu ajung la maturitate ci, "din raţiuni edilitare", sunt sacrificaţi doi-trei ani mai târziu. "Despre câţi dintre aceşti copaci vor ajunge la vârsta şi dimensiunile plopului secular tocmai condamnat la moarte e de-a dreptul inutil să ne întrebăm", conchide ecologistul.