Patru din cei cinci cetăţeni care au participat marţi la dezbaterea publică pentru actualizarea hărţilor de zgomot din municipiu au fost membri ai USR Bihor, care au care au cerut Primăriei să facă aceste hărţi mai detaliate.

Avocatul Cristian Rusu, portavocea USR-iştilor, s-a arătat nemulţumit că harta de zgomot defineşte ca zonă industrială doar Calea Borşului. "Plastor ce este? Nu este o fabrică, nu reprezintă industria?", i-a întrebat avocatul pe cei prezenţi în faţa sa, mai precis pe directorul adjunct al Direcţiei Tehnice din Primărie, Emil Benţan, o angajată a Direcţiei, Carmen Demeter, două reprezentante ale APM Bihor, şi Bogdan Lazarovici, reprezentantul firmei Enviro Consult, care a făcut în 2012 primele hărţi de zgomot ale Oradiei şi acum lucrează la actualizarea lor.

Lui Rusu i s-a explicat apoi că harta nu poate cuprinde toate firmele din oraş, dar că societăţile comerciale care au nevoie de autorizaţie de mediu îşi fac măsurători de zgomot, pe care le declară apoi la APM Bihor. De asemenea, Lazarovici a precizat că hărţile de zgomot cuprind gălăgia permanentă, nu cea ocazională, drept urmare se face o medie de decibeli pentru întreg anul.

Urmarea? O fabrică ce uneori răspândeşte gălăgie ar putea avea o medie anuală în limitele legii. De asemenea, cele două reprezentante ale APM Bihor, Daniela Bocioc şi Mihaela Crăciun, le-au spus USR-iştilor că, pe lângă măsurătorile comandate de Primărie, instituţia la care lucrează măsoară la rândul ei gălăgia din oraş, prin 24 de puncte anume alese şi că probleme deosebite nu s-au depistat.

"Dacă aveţi o listă de locuri unde ştiţi că e zgomot, e cel mai bine să o transmiteţi şi voi face măsurători", a mai spus Lazarovici, arătând că în prezent în Oradea nu există reclamaţii privind gălăgia de pe străzi.

USR-iştii au acceptat propunerea şi au lăsat să se înţeleagă că vor transmite sesizări cu punctele gălăgioase din oraş.

După ce vor primi avizul APM Bihor, hărţile de zgomot ale Oradiei vor fi supuse votului Consiliului Local. Apoi, acelaşi for va vota şi un plan de acţiune pentru reducerea gălăgiei din oraş.

Citeşte pe această temă şi articolul:

Atacul cu decibeli: Aproape 9.000 de orădeni sunt poluaţi zi şi noapte de gălăgia din trafic