Aproximativ 20 de persoane au fost prezente, sâmbătă seară, în Parcul 1 Decembrie din Oradea, pentru a lua parte la comemorarea eroilor Revoluţiei din 1989, dar şi pentru a protesta împotriva actualei clase politice.

La fel ca în alte seri, oamenii s-au strâns la statuia Ostaşului Român, cu câteva pancarte, cu steagul UE şi cu tricolorul. Au fost aceiaşi protestatari ca-n alte dăţi, cu mici excepţii, orădeni care li s-au alăturat ori i-au părăsit pe parcurs.

Între manifestanţi s-a numărat şi revoluţionarul Gheorhe Bochiş, fluturând tricolorul cu stema comunistă decupată. "Am luptat pentru aceste idealuri, pentru ca poporul român să fie liber, să aibă parte de democraţie, stat de drept. Ceea ce, după 29 de ani, regretăm că nu s-a înfăptuit. Probabil că generaţia tânără va reuşi să ducă idealul nostru, al revoluţionarilor, ceea ce am făcut noi. Atunci, să ştiţi că au murit mulţi tineri pentru libertatea pe care o avem într-o măsură oarecare. Şi spun, după 29 de ani, că e necesar punctul 8 de la proclamaţia de la Timişoara: fără comunişti în conducerea statului român. Fără penali", a spus Bochiş, cel care, în 1989, a reuşit să arboreze drapelul fără stema comunistă pe clădirea Primăriei Oradea.

Supravegheaţi îndeaproape de un echipaj de jandarmi, oamenii au discutat paşnic despre sacrificiile făcute de eroii revoluţiei, dar şi despre ”ordonanţa lăcomiei", dată cu o zi mai devreme de guvernanţi, respectiv despre cea a amnistiei, pe care reprezentanţii Puterii vor să o adopte de urgenţă.

În timp ce două lumânări străjuiau pe soclul statuii în amintirea celor căzuţi în decembrie 1989, dintr-o boxă aşezată la baza acestuia răsunau cântece precum "Amintiri cu haiduci" ori "Vino, Doamne", de la Valeriu Sterian, şi "Imnul golanilor", a lui Cristi Paţurcă, devenit un simbol al Revoluţiei.

"Am ieşit pentru ceea ce am ieşit din ianuarie 2017, într-un fel - apropo de ce se aude în fundal - pentru ceea ce s-a ieşit în 1989. Până la urmă, este vorba despre libertatea noastră, de drepturile noastre, de visul nostru de a trăi într-o Românie europeană. Încercăm, prin protestul din seara asta, să atragem atenţia, să sensibilizăm lumea că ceea ce se întâmplă acum este deosebit de grav. Pe lângă ameninţarea pe care o reprezintă Ordonanţa cu amnistia şi cu graţierea, a ieşit acum şi ordonanţa lăcomiei, ale cărei efecte le vom vedea în perioada următoare", a spus Alin Dobai, unul dintre organizatorii evenimentului, subliniind că deciziile Guvernului de acum reprezintă o "tentativă" de întoarcere la ceea ce a fost înainte de 1989. "Aproape că noţiunea de penal va fi desfiinţată. Sau primeşte o altă semnificaţie, potrivit căreia s-ar putea ca noi, cei care protestăm acum aici în stradă, să devenim vinovaţi", a arătat el.

"Ar trebui lumea să se trezească. Somnul naţiunii naşte monştri", a conchis un alt protestatar cunoscut în Oradea, Vasile Dumitriu.