Mai multe echipaje de polițiști și specialiști de la Inspectoratul pentru Situații de Urgență Crișana au descins, sâmbătă, pe strada Vasile Alecsandri din Oradea, pentru a ridica muniţie de război de la domiciliul unui bărbat, după ce acesta și-a detonat un explozibil, care l-a rănit la mână. Individul avea o cameră plină cu proiectile de război!

„Ora apelului la 112 a fost 15.11. La fața locului s-au deplasat cu operativitate polițiștii bihoreni, s-a luat legătura și cu colegii de la ISU Crișana, clădirea respectivă a fost evacuată până la finalizarea procesului de transportare a muniției găsite în anexa respectivă, pentru a nu pune în pericol viețile oamenilor, deci a fost înlăturată starea de pericol. Bărbatul respectiv este un orădean de 37 de ani. Polițiștii Serviciului Arme, Explozivi, Substanțe Periculoase, din cadrul Poliției bihorene, au deschis un dosar penal și efectuează cercetări sub aspectul comiterii infracțiunilor de vătămare corporală din culpă și deținerea unor muniții interzise”, a declarat pentru BIHOREANUL comisarul șef Alina Fărcuța, purtătorul de cuvânt al Poliției Bihor.

Potrivit surselor BIHOREANULUI, cea care a sunat la 112 a fost soția „colecționarului”, spunând că acesta s-a rănit cu o petardă. Ulterior s-a descoperit că nu a fost vorba despre așa ceva, orădeanul fiind rănit mult mai grav, din câte se pare de un proiectil de război.

Un echipaj de Terapie Intensivă Mobilă al SMURD Oradea s-a deplasat la caz și l-a transportat pe bărbat la Unitatea de Primire a Urgențelor de la Spitalul Județean. „Pacientul are plăgi multiple la nivelul mâinii și feței și va rămâne internat la Chirurgie. Rănile sunt de gravitate medie, dar cu prognostic rezervat”, a declarat BIHOREANULUI dr. Hadrian Borcea, șeful UPU-SMURD.

Polițiștii au descins la fața locului pentru cercetări și nu mică le-a fost mirarea când au găsit un adevărat arsenal, într-o anexă din curtea imobilului. Date fiind circumstanțele, în jurul orei 17.20 polițiștii au solicitat ajutorul pompierilor.

"La fața locului au fost descoperite muniții și elemente de muniție. La adresa indicată a fost mobilizat de urgență echipajul pirotehnic din cadrul ISU Crișana care, până la această oră (ora 20 - n.r.), a ridicat și transportat 16 muniții, bombe-aruncător, proiectile de 76, 57, 47 mm, grenade defensive, ofensive. Dar misiunea e în dinamică, deocamdată”, a precizat maiorul Camelia Roșca, purtătorul de cuvânt al ISU Crișana.

Potrivit acesteia, în continuare se acționează pentru ridicarea muniției existente la adresa respectivă. Bărbatul avea o cameră plină cu bombe provenind din cel de-al Doilea Război Mondial, care măsurau chiar și un metru înălțime, potrivit unor martori oculari.

Sursele BIHOREANULUI spun că bărbatul avea atestat pentru detectarea de metale. El nu avea, însă, voie, să țină muniția, care trebuie depozitată în condiții speciale.

UPDATE, ora 22: Peste 1.300 de ”bombe”

Inspectoratul pentru Situații de Urgență Crișana a făcut public numărul obiectelor de muniție descoperite. Captura este impresionantă: Peste 1.300 de muniții și elemente de muniție, dintre care 483 de bombe și alte proiectile provenite din al Doilea Război Mondial.

Citiți pe această temă articolul: ”Ar fi putut arunca în aer tot centrul Oradiei! Aproape 500 de bombe și alte sute de proiectile, ridicate din casa orădeanului rănit în urma unei explozii