Cu prilejul sărbătorii Centenarului, Agenţia Bihor a Băncii Naţionale a României a organizat, luni, o conferinţă pe tema rolului BNR în înfăptuirea Marii Uniri, la care invitatul special a fost vicepreşedintele Eugen Nicolăescu.

De asemenea, printre invitaţii directoarei Ioana Rada s-au mai numărat Mircea Mureşan (director în cadrul BNR), istoricii Radu Romînaşu şi Mihai Drecin, viceprimarul Florin Birta, rectorul Universităţii din Oradea, Constantin Bungău, şi reprezentanţi ai băncilor orădene.

Într-o prelegere intitulată chiar "Rolul BNR în înfăptuirea Marii Uniri", Nicolăescu a prezentat momente cheie din istoria Băncii şi i-a invocat pe foştii guvernatori sau viceguvernatori, care au devenit personalităţi importante ale României.

Fost ministru al Sănătăţii, Nicolăescu a menţionat împrumuturile de 1,654 miliarde de lei pe care BNR le-a dat României, în anii de război 1916-1918, dar şi "tristul moment" din decembrie 1916, când a plecat spre Moscova un tren cu 1.738 de caseze cu Tezaurul Băncii Naţionale a României şi alte două casete cu bijuteriile Reginei Maria. Nicolăescu a mai explicat că după unirea Basarabiei cu România, una din primele instituţii chemată la Chişinău a fost BNR.

Conferinţa a continuat apoi şi cu alte prelegeri, inclusiv ale istoricilor invitaţi.

În plus, lecţii despre istoria BNR şi implicarea ei în Marea Unire vor fi predate, în următoarele două săptămâni, de angajaţii instituţiei pentru elevii şi studenţi curioşi, care vor vizita agenţia. Cu acest prilej, ei vor putea vedea şi expoziţia de bancnote româneşti, prezentate pe holurile clădirii.