Premieră pentru Baroul avocaţilor din Bihor! 40 de stagiari au ales să îşi înceapă activitatea sub coordonarea unor avocaţi bihoreni, numărul fiind cel mai mare pentru ultimul deceniu.

Îmbrăcaţi pentru prima dată în robă, tinerii au depus jurământul profesional miercuri, în cadru festiv, în sala de conferinţe a Bibliotecii Universităţii Oradea, de faţă cu sute de persoane, rude, prieteni, noii lor colegi din Baroul Bihor, dar şi în prezența unor foşti profesori şi invitaţi. Printre aceștia s-au numărat decanul Facultăţii de drept, Valentin Mirişan, viceprimarul Mircea Mălan, avocat de profesie, judecătorul Mihail Udroiu de la Curtea de Apel Oradea şi procurorul general al Parchetului Curţii de Apel, Sebastian Vălean, acesta din urmă felicitându-i pentru faptul că au ales "cea mai liberală dintre profesii". 

Profesorul universitar Ştefan Herchi, avocat cunoscut şi preşedinte al Casei de asigurări a avocaţilor din Bihor, le-a dat tinerilor şi un sfat colegial: "Trataţi corect persoana care va sta în faţa voastră, indiferent dacă e client sau adversar, şi nu promiteţi niciodată decât ceea ce puteţi face. Odată pierdut, prestigiul profesional se recâştigă foarte greu!".

Festivitatea a fost coordonată de decanul Baroului de avocaţi Bihor, Adrian Stancu, împreună cu avocata Marina Oros, consilier responsabil pentru problemele administrative, care i-a strigat în ordine alfabetică pe stagiari, le-a înmânat formularul cu textul oficial al jurământului pe care trebuie să-l rostească, aşa cum cere procedura, documentul semnat urmând să fie depus la Barou, la dosarul personal al avocatului. 

88 de absolvenţi ai unor facultăţi de drept s-au înscris în această vară la examenul de admitere în avocatură pentru a activa în Baroul Bihor. Dintre aceştia, însă, doar 40 au fost declaraţi admişi ca avocaţi stagiari.

"Este o premieră, cel puţin pentru ultimul deceniu. Până acum, am avut între 15 şi 20 de avocaţi pe an. Sunt mândru că ne-am întărit corpul profesional cu 40 de tineri avocaţi foarte bine pregătiţi şi le urez succes", a declarat pentru BIHOREANUL, după festivitate, decanul Adrian Stancu.

Timp de 2 ani, avocaţii stagiari vor activa alături de avocaţi coordonatori şi vor urma cursurile Institutului Naţional pentru Pregătirea şi Perfecţionarea Avocaţilor, după care vor susţine un nou examen pentru definitivat.