Ploile abundente de joi seară au făcut ravagii în Bihor. Pe lângă că pompierii bihoreni au intervenit pentru evacuarea apelor din mai multe gospodării, în două sate din Bihor au lucrat şi muncitorii Administraţiei Bazinale de Apă Crişuri, care au folosit buldoexcavatoare pentru a debloca scurgerea apelor, astfel încât oamenii să poată intra în case, iar drumurile să fie practicabile.

"Pe parcursul nopţii de joi spre vineri, în sprijinul locuitorilor din localităţile Lugaş şi Urvind au intervenit angajaţii din cadrul formaţiei de lucru Aleşd, precum şi cei din cadrul formaţiei de intervenţii rapide. Precipitaţiile abundente au produs scurgeri masive pe versanţi care, în scurt timp au blocat drumurile, căile de acces în gospodării şi au suprasolicitat canalele şi rigolele de scurgere. Echipele A.B.A. Crişuri au intervenit cu patru pompe pentru a ajuta evacuarea apelor şi cu un buldoexcavator pentru a degaja materialul lemnos şi plutitor care bloca scurgerea apelor la poduri şi podeţe", se arată într-un comunicat transmis vineri de instituţie.

Intervenţia a fost îngreunată de faptul că s-a desfăşurat în miezul nopţii, pe o vreme instabilă. "La ora actuală, situaţia este sub control, dar monitorizarea în zonă se va menţine până la finele avertizărilor hidrologice şi meteorologice", a mai transmis ABA Crişuri.

Intervenţie inundaţii, ABA Crişuri

Pagube după trei zile de ploi

În ultimele 24 de ore, cele mai semnificative precipitaţii s-au înregistrat la staţiile Vârciorog (40 l/mp), Beiuş (25 l/mp), Finiş (31 l/mp), Călata (28 l/mp), Aleşd (18 l/mp), Stâna de Vale (16 l/mp).

Bilanţul distrugerilor provocate de ape în perioada 29-31 mai arată că au fost afectate 13 sate din comunele Drăgeşti, Lazuri de Beiuş, Vârciorog, Criştioru de Jos. Lista este în continuă actualizare, astfel că s-ar putea ca numărul localităţilor care au distrugeri să crească.

"Viiturile au spălat 2 km drum judeţean, 1,5 km drum comunal, 18 km străzi, au afectat 14 fântâni şi 12 poduri şi podeţe. De asemenea, s-au produs şi eroziuni de maluri pe o lungime de aproape 6 km", a mai transmis ABA Crişuri. Instituţia nu a făcut un bilanţ al gospodăriilor inundate.

Aşa cum BIHOREANUL a scris, apele au inundat drumuri şi curţile unor gospodării din Vârciorog, Urvind, Hotar, Cheriu şi Oşorhei. De asemenea, şi în satul Căpâlna, după cum a semnalat un cititor al BIHOREANULUI, o vale a crescut atât de mult încât a inundat drumurile neasfaltate.

Riscul de viitură rămâne!

Pentru a opri revărsarea apelor, au intrat în funcţiune mai multe acumulări nepermanente din Bihor, cea mai importantă fiind cea din Băile Felix, care a evitat inundarea staţiunii şi a gospodăriilor din preajmă.

Acumulare nepermanentă de la Băile Felix

Specialiştii spun că riscul producerii de noi viituri rămâne pe râul Crişul Negru, astfel că localităţile riverane sunt încă în pericol. Edilii şi localnicii deopotrivă trebuie să se asigure că apele pot să se scurgă pe canale şi rigole.

Vineri dimineaţă, la ora 6, în judeţul Bihor se mai înregistrau depăşiri ale cotelor de atenţie la staţiile. Talpoş, Hidişel, Holod şi Tinca.

"Pe tot parcursul avertizărilor hidrologice, specialiştii A.B.A Crişuri efectuează măsurători şi monitorizări în regim special astfel încât datele  hidrologice să ajungă prompt la toate instituţiile responsabile cu intervenţia în caz de inundaţii. Avertizarea hidrologică de cod galben va lua sfârşit azi, 31 mai, ora 16", se mai arată în comunicat.

Citeşte pe această temă şi articolulPrăpăd în Bihor! Inundaţii în mai multe localităţi. O femeie şi un copil surprinşi de viitură au fost salvaţi de pompieri (FOTO / VIDEO)