Acoperișul unei case din localitatea bihoreană Chișirid, comuna Nojorid, a fost distrus aproape în totalitate, după ce o afumătoare aflată lângă casă a luat foc.

Potrivit unui comunicat al Inspectoratului pentru Situații de Urgență Crișana, Bihor, sesizarea prin 112 a fost făcută la ora 13.10.

„În momentul sosirii echipajelor de stingere, flăcările se manifestau violent la o afumătoare lipită de locuință și la acoperișul casei, existând riscul extinderii acestora la întreaga clădire. Pompierii militari au localizat și lichidat incendiul în aproximativ 40 de minute, împiedicând propagarea acestuia la încăperile casei și salvând astfel bunuri de o valoare semnificativă”, arată comunicatul.

Totuși, flăcările au mistuit afumătoarea și aproximativ 80% din acoperişul locuinței.

„Cercetările efectuate la faţa locului au indicat drept cauză probabilă a incendiului, utilizarea focului deschis în spaţii închise (afumătoare), fără respectarea normelor de apărare împotriva incendiilor”, arată ISU.

La fața locului au intervenit două autospeciale de lucru cu apă și spumă.

Pentru prevenirea unor asemenea evenimente, ISU reamintește cetățenilor obligativitatea respectării următoarelor norme de apărare împotriva incendiilor:

- se interzice folosirea afumătoarelor improvizate ori amplasarea acestora în apropierea clădirilor, în magazii, şuri, remize, şoproane etc. sau lângă materiale combustibile. Afumătorile se confecţionează din zidării de cărămidă şi materiale incombustibile şi se amplasează independent de celelalte construcţii din gospodărie;

- se interzice folosirea afumătorilor improvizate în podurile clădirilor prin scoaterea unor cărămizi din coş sau neridicarea zidăriei coşurilor deasupra acoperişului ori lăsarea deschisă a uşiţelor de curăţare.