Anul trecut, salvamontiştii bihoreni au intervenit pentru salvarea a 193 de persoane accidentate sau rătăcite în munţii judeţului.

Potrivit raportului Serviciului Salvamont-Salvaspeo Bihor, o treime din oamenii salvaţi, mai precis 74, nu erau echipaţi corespunzător pentru drumeţiile montane, dovadă că încă mai este mult de lucru la educaţia turiştilor.

Lipsa echipamentului se vede şi în afecţiunile cele mai frecvente suferite de turişti: entorse sau fracturi ale membrelor superioare.

Şi vara, şi iarna

Din cei 193 de turişti, 52 au fost rătăciţi, toţi fiind recuperaţi fără afecţiuni. Totodată, din totalul turiştilor recuperaţi de pe munte, 161 au fost cetăţeni români, iar cei mai mulţi (113) au fost bărbaţi.

În privinţa vârstei, salvamontiştii bihoreni arată că au salvat cinci copii cu vârste sub 8 ani, 27 de copii care aveau între 9 şi 15 ani, 18 tineri cu vârste între 16 şi 20 de ani, şi 46 cu vârste între 21 şi 30 de ani. Alte 77 de persoane au avut peste 30 de ani, iar 20 dintre turiştii salvaţi au refuzat să-şi spună vârsta.

În privinţa distribuţiei pe anotimpuri a intervenţiilor montane, raportul Salvamont arată o situaţie echilibrată: 93 de intervenţii pe timp de vară, respectiv o sută pe timp de iarnă. Cele mai multe dintre accidentări s-au petrecut pe poteci turistice (83 la număr), iar alte 67 pe pârtii de schi amenajate. O persoană s-a accidentat pe un perete de escaladă, iar alte 17 în zona alpină.

Trasee... inteligente

Raportul Salvamont-Salvaspeo Bihor mai arată că, în 2018, salvamontiştii au avut 857 de operaţiuni, majoritatea de patrulare în zonele montane. Tot anul trecut, salvamontiştii au instalat 48 de indicatoare bilingve cu QR Code pe traseele turistice din zonele Padiş-Glăvoi (17 săgeţi), Defileul Crişului Repede – Şuncuiuş (15 săgeţi), Stâna de Vale (8 săgeţi), Vârtop (8 săgeţi), au amenajat un traseu turistic nou, în colaborare cu Primăria Bulz (Traseul Bulz - Munteni - Remeţi - Dealul Caprei - Floroiu - Vârful Pin - Vârful Scoroşet - Dealu Mare - Cătunul Făneşti - Valea Sărăcel - Bulz) şi au făcut amenajări tehnice de siguranţă la Canionul Peşterii Cetăţile Rădesei (sectorul inferior prevăzut cu lanţ).

La Stâna de Vale, ei au amplasat o hartă care să-i ajute pe turişti să se orienteze. De asemenea, angajaţii serviciului au remarcat şi curăţat zeci de trasee turistice.