Festivităţile de reconstituire a evenimentelor din 1919, de la eliberarea Oradiei şi a Bihorului de sub ocupația regimului bolşevic al lui Kun Béla, au început vineri, la limita estică a judeţului.

La ora 11.30, pe platoul din Piatra Craiului, din spatele restaurantelor de la şosea, patru plutoane de elevi ai şcolilor militare şi voluntari îmbrăcaţi în uniforme care imitau ţinutele soldaţilor de pe vremuri l-au salutat pe prefectul Bihorului, Ioan Mihaiu.

Apoi, în semn de amintire, Dan Poinar, preşedintele Asociaţiei Naţionale "Cultul Eroilor Regina Maria" Filiala Bihor, le-a înmânat prefectului Mihaiu şi vicepreşedintelui Consiliului Judeţean Bihor, Ioan Mang, mesajul generalului Traian Moşoiu către ardeleni.

„Vă felicit, cu ocazia aniversării a 100 de ani de la intrarea Armatei Române în judeţul Bihor”, le-a spus Mihaiu militarilor, aceştia răspunzându-i strigând, scurt, de trei ori "Ura". 

Atraşi de această desfăşurare de forţe, la ceremonia care a durat circa 10 minute au luat parte şi turişti care opriseră, încântaţi de vremea bună, la mititei, la restaurantele din Piatra Craiului.

Săteni la gard

Militarii şi oficialii au pornit, apoi, spre Borod, unde în curtea Liceului Teoretic Gabriel Ţepelea, la Troiţa Eroilor, au fost programate festivităţi mai ample, la care au participat nu doar plutoanele coborâte de la Piatra Craiului, ci şi câteva zeci de militari de la Oradea şi Cluj Napoca.

Alături de Mang şi Mihaiu, aici au mai fost prezenţi primarul din Borod, Sorin Sarca, parlamentarii Dumitru Gherman (PSD), Florica Cherecheş şi Ioan Cupşa (PNL), preşedintele Agenţiei Naţionale a Funcţionarilor Publici, orădeanul Felix Cozma, primarul Oradiei, Ilie Bolojan, viceprimarul municipiului, Mircea Mălan, primari din comunele vecine, dar şi zeci de localnici din Borod. Cum însă curtea şcolii este cam mică, aceştia au privit din stradă, agăţaţi de gardul şcolii. Totodată, unii oaspeți au ajuns cu întârziere din cauza traficului aglomerat de pe DN 1.

După intonarea Imnului Național și o slujbă Te Deum, oficiată de un sobor de preoți, au urmat alocuţiuni privind însemnătatea evenimentului, depuneri de coroane de flori şi un scurt program artistic.

Mang, în campanie

Acelaşi Dan Poinar a explicat însemnătatea istorică a zilei, vorbind despre Marea Adunare Naţională de la 1 Decembrie 1918 şi despre cum armata română a înaintat apoi spre Ardeal. „La 22 ianuarie 1919, se opreşte pe aliniamentul Vârful Bihorul - Ciucea - Zalău - Baia Mare - Sighetul Marmaţiei. În acest timp, din păcate, pe meleagurile Bihorului se petrec crime odioase şi atrocităţi”, a spus Poinar, amintind şi cum au fost omorâţi beiuşenii Ioan Ciordaş şi Nicolae Bolcaş. Acesta a mai spus că militarii români au trecut prin Borod pe 17 aprilie 1919, reuşind performanţa ca în doar patru zile să ajungă de la Ciucea dincolo de Oradea.

Apoi au luat cuvântul primarul Sarca, care a subliniat importanţa zilei pentru comuna sa, şi vicepreședintele CJ Bihor, Ioan Mang. În discursul său, acesta nu s-a abţinut să facă o aluzie la partidul său, PSD, iar după ce a vorbit despre evoluţia României într-o sută de ani, a spus că „în ultimii ani, românii o duc tot mai bine”. Mang a făcut şi apel la unitate, precizând că uniţi, românii au reuşit să facă multe.

Cu repetiţie

Nici prefectul Mihaiu, nici primarul Bolojan nu au luat cuvântul. În schimb, toţi oficialii au depus coroane la troiţa dedicată erorilor din războaiele mondiale. Apoi, un grup de elevi din Borod au avut un scurt moment artistic, dansând în faţa invitaţilor şi a soldaţilor.

Festivitatea de la Borod s-a încheiat cu o mică paradă militară, la care au participat un TAB B-33 Zimbru al Batalionului 811 Infanterie Dej, o staţie Panther 2000H a Centrului 54 RMNC Oradea şi o baterie ARPR a Regimentului 69 Artilerie Mixtă Silvania.

Pentru paradă, poliţiştii rutieri au oprit traficul pe DN 1, astfel că s-au creat ambuteiaje, iar coloanele de maşini s-au întis pe distanţe mari.

Ceremonii similare au avut loc apoi la Aleşd, la Tileagd și la Beiuș (video).

Punctul culminant al festivităţilor va fi însă sâmbătă, când în Oradea este programată o amplă manifestare dedicată Centenarului oraşului.

După cum BIHOREANUL a mai scris, la împlinirea a 100 de ani de la marele eveniment al eliberării oraşului, în Oradea vor avea loc manifestări fără precedent, ce vor cuprinde o desfăşurare militară amplă, inclusiv cu survolarea Oradiei de către elicoptere Puma şi avioane de luptă MIG Lancer, defilări, dezvelirea statuilor unor înaintaşi de seamă, reconstituiri istorice, prezentare de tehnică militară, momente artistice, concerte şi focuri de artificii.

Vezi progamul de sâmbătă în articolul: "Centenarul Oradiei Mari: Nu rataţi programul spectaculos pregătit la 100 de ani de la eliberarea oraşului!"