Şoseaua de centură a oraşului Săcueni este un rateu mai puţin cunoscut al infrastructurii rutiere din Bihor, unde e împotmolit şi proiectul Autostrăzii Transilvania, iar cel pentru modernizarea DN 76 Oradea – Deva se "târăşte" de peste un deceniu fără a fi nici în prezent finalizat.

Într-o postare pe Facebook făcută luni de Asociaţia Pro Infrastructura, al cărei scop este să promoveze dezvoltarea infrastructurii rutiere şi să impună transpernţa în implementarea proiectelor de investiţii, este prezentată, cu ajutorul unei filmări din dronă, centura din oraşul bihorean, inclusă în "seria Ruşinii Naţionale brevetată de Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere".

Şoseaua cu o singură bandă pe sens, desfăşurată pe numai 7,62 km, ar trebui să ocolească oraşul Săcueni pe DN19 Oradea – Satu Mare, primul contract pentru executarea ei fiind semnat în 2011 cu termen de finalizare 2013, aminteşte Asociaţia Pro Infrastructură. Aceasta adaugă că ordinul de începere a lucrărilor a fost emis, însă, abia în martie 2013, iar contractul a fost reziliat în iunie 2015, când stadiul fizic de execuţie era de 53% din volumul proiectat.

"Într-un final, la 4 (PATRU) ani de-atunci, mai precis pe 06.06.2019, oficialii CNAIR catadicesc să scoată la licitaţie restul de lucrări. Primul termen de depunere a ofertelor este 08.07.2019", se arată în postarea Asociaţiei Pro Infrastructura, care oferă şi imagini filmate din dronă, conform cărora "volumul şi dificultatea lucrărilor nefinalizate sunt extrem de reduse, un constructor serios fiind capabil să ducă la bun sfârşit şantierul în 6-8 luni de muncă susţinută".

Pro Infrastructura cere CNAIR "să acorde acestui proiect un minim de competenţă şi atenţie prin derularea rapidă a licitaţiei şi desemnarea unui câştigător în cel mai scurt timp posibil".

Aşa cum BIHOREANUL a mai scris, CNAIR a lansat licitaţia pentru continuarea şi finalizarea lucrărilor la centura Săcueni pe 4 iunie, proiectul având o valoare estimată de 47,36 milioane lei, iar termenul pentru finalizare fiind de 12 luni de la reluarea şantierului.