Pe DN79 Oradea-Arad, pe tronsonul dintre Aeroport şi giraţia din dreptul complexului comercial ERA Park, se aplică, în premieră locală, o tehnologie nouă: fabricarea şi montarea de parapeţi despărţitori de sens in situ, adică la faţa locului.

La o săptămână după ce muncitorii Secţiei Judeţene Bihor de Drumuri Naţionale au amplasat pe acest tronson balize reflectorizante provizorii, în vederea montării parapeţilor, pe „şantier” a apărut marţi dimineaţă un utilaj al firmei PORR Construcţii, angajată de Direcţia Regională de Drumuri şi Poduri Cluj, care execută turnarea parapeţilor direct pe axul şoselei.

„Folosirea acestei tehnologii este făcută pentru prima oară pe raza DRDP Cluj. Ea permite turnarea la faţa locului a parapeţilor despărţitori de sens într-un ritm accelerat, de la 200 până la 450 metri liniari pe zi”, a explicat pentru BIHOREANUL un reprezentant al firmei executante.

Practic, pe şantier ajung betoniere care toarnă conţinutul în interiorul unui „tren” pe şenile, în „burta” căruia betonul ia forma parapeţilor, întinşi direct pe asfalt, muncitorii nefăcând altceva decât să supravegheze operaţiunea şi să finiseze cu mistria partea superioară a parapeţilor, îndepărtând surplusul de beton.

Conform reprezentantului PORR, turnarea de parapeţi in situ va avea loc pe o distanţă de 1.700 metri liniari, iar termenul de execuţie este până în data de 15 noiembrie. „Evident, însă, vom termina în două-trei zile dacă vremea permite şi nu sunt sincope în aprovizionarea cu beton”, a mai spus inginerul.

Pe durata executării lucrărilor, pe o porţiune variabilă de câteva zeci de metri, traficul dinspre Nojorid spre Oradea este restricţionat, desfăşurându-se pe o singură bandă, cea din dreapta, pentru ca pe cealaltă să se poată lucra în condiţii de siguranţă.

Secţia de Drumuri Naţionale Bihor a anunţat că în curând va începe amplasarea de parapeţi din beton şi pe Şoseaua Borşului, scopul fiind acelaşi: reducerea riscului de accidente rutiere cauzate de pătrunderea pe contrasens prin împiedicarea virajelor la stânga.