O avarie fără precedent în ultimul deceniu a afectat alimentarea cu energie electrică a Oradiei în noaptea de marţi spre miercuri, efectele acesteia fiind resimţite în cartierele Ioşia, Decebal, Nufărul şi Calea Aradului, precum şi în centrul oraşului.

În unele locuri, alimentarea a fost întreruptă pentru aproximativ un sfert de oră, în altele avaria a durat o jumătate de oră sau chiar mai mult.

Mii de apartamente au fost scufundate în beznă, iar telefonul Dispeceratului Sucursalei Oradea a Societăţii de Distribuţie a Energiei Electrice Transilvania a fost asaltat de reclamaţiile clienţilor. Numeroşi orădeni se plâng de faptul că telefonul a fost permanent ocupat, fiind lăsaţi "în beznă" şi la capitolul informaţii.

Deocamdată, nu există nicio informaţie cu privire la daunele produse de incident.

Avaria a fost remediată în cursul nopţii, dar a rămas cu totul nelămurită pentru public. Contactat în cursul dimineţii de miercuri de BIHOREANUL, Ionel Boja, directorul Sucursalei, a refuzat să ofere explicaţii, deşi era cel mai îndreptăţit să explice avaria, direcţionând reporterul spre purtătoarea de cuvânt, Ramona Moraru.

Nici aceasta nu a putut da nicio informaţie cu privire la cauzele avariei şi, cu toate că Electrica ar fi trebuit să comunice din oficiu explicaţii publice, iar clienţilor să le explice direct cauzele avariei, s-a limitat doar să ceară ca redacţia să pună întrebări scrise şi să promită un comunicat "în două - trei ore".

BIHOREANUL a aflat că nici autorităţile locale nu au fost informate despre cauzele şi proporţiile întreruperii alimentării cu energie electrică. Nici Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Crişana, care în alte situaţii primea informări în asemenea evenimente, nici Primăria Municipiului Oradea nu au primit explicaţii.

Şi mai grav este că, deşi furnizarea electricităţii este un serviciu public, Electrica este asimilată instituţiilor deconcentrate, iar prefectul este preşedintele Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, nici măcar Instituţia Prefectului nu a fost notificată cu privire la aceste avarii de către sucursala Oradea a SDEE Transilvania. Potrivit directorului cancelariei prefectului, Răzvan Puia, compania nu a transmis nicio informare privind această situaţie.