După 4.062 kilometri parcurşi şi 5,1 milioane de paşi făcuţi, jurnalistul orădean Pengő Zoltán a ajuns la finalul călătoriei sale pedestre spre Tibet. Orădeanul n-a ajuns în Zangla, aşa cum şi-a propus, oprindu-se în India, în regiunea Ladakh, pentru că unicul drum care duce spre această destinaţie este înzăpezit.

"După 5,1 milioane de paşi şi 4062 km parcurşi, în Leh, capitala Ladakhului, drumul meu a ajuns la final. Deşi mi-am propus Zangla, ca destinaţie finală, nu pot să ajung în localitarea izolată din Valea Zanskar, deoarece unicul drum care-l leagă de lumea exterioară este blocat de zăpadă, urmând să fie practicabil abia spre finele lunii mai", a scris Zoli pe pagina de Facebook "The Kőrösi Project - From Transylvania to Ladakh", unde a ţinut un jurnal al călătoriei sale.

Aşa cum şi BIHOREANUL a scris, Pengő Zoltán a vrut să reediteze o călătorie pe care cărturarul Kőrösi Csoma Sándor, un transilvănean care a studiat asiduu istoria, religia şi politica Tibetului, a făcut-o în urmă cu 200 de ani. Pe 1 septembrie 2019, orădeanul a pornit la drum, pe jos, cărând cu el un rucsac cu 10 kilograme de bagaje, dorindu-şi să ajungă în Tibet.

În călătoria sa, Zoli a străbătut România, Bulgaria, Turcia şi Iran, ţară în care se afla taman când americanii au anunţat că l-au asasinat pe generalul Qassem Soleimani, anunţ care a declanşat proteste de stradă masive. Din Iran, Zoli s-a dus în Georgia, iar de-acolo a luat un avion spre Delhi, India. În această ţară, orădeanul a reînceput călătoria pe jos.

Săptămâna trecută, Zoli a ajuns în Ladakh, de unde nu mai poate înainta. "Ladakhul este un ţinut unde autentica cultură tibetană este încă vie. Această cultură este una buddhistă prin excelenţă, practica religioasă putând fi urmărită în spaţiul public la tot pasul. Morile de rugăciune de dimensiuni considerabile sunt învârtite aproape necontenit de trecători, localnicii înconjoară de câteva ori stupele, recitând mantre, după care îşi văd de treburi, iar în faţa marii statui Buddha, practicanţi devotaţi ai meditaţiei, femei şi bărbaţi, tineri şi vârstnici deopotrivă fac prosternări cu schimbul de dimineaţa până seara. Peisajul din jurul oraşului este dominat de stupa Shanti, o bijuterie arhitecturală de un alb imaculat, construit pe vârful unui deal, având în fundal creste înzăpezite. Această stupa, simbol al iluminării, al stării desăvârşite a condiţiei umane, le poate inspira o stare de serenitate şi celor care nu au cu buddhismul nici în clin, nici în mânecă", a scris orădeanul pe Facebook.

Citeşte pe această temă şi articolul:

"Lumea la picioare: Jurnalistul orădean Pengő Zoltán face o călătorie pe jos până în Tibet (FOTO)"