O echipă de 44 de medici specialişti, primari şi rezidenţi, respectiv studenţi la medicină din Cluj-Napoca s-a deplasat, sâmbătă, în comuna Brusturi în cadrul proiectului "Caravana cu medici".

La solicitarea Primăriei locale, medicii au oferit consultaţii gratuite şi au făcut analize de diverse tipuri. Între iniţiatorii campaniei se numără şi un orădean, dr. Răzvan Tirpe.

Prima etapă a caravanei s-a desfăşurat pe 5 mai, când trei persoane din echipa medicală şi patru membri ai echipei Synevo Oradea s-au deplasat la Brusturi pentru recoltarea unor analize sanguine şi de urină pentru 136 persoane.

În mare parte, analizele au fost cele uzuale – hemoleucograma, probe renale, hepatice, profil lipidic – dar şi mai specifice, precum markeri pentru hepatita B şi C. În urma acestora au fost descoperite 10 persoane cu hepatita C. De altfel, România este pe primul loc în Europa la prevalenţa hepatitei B şi C.

Apoi, pe 12 mai, adică sâmbăta trecută, o echipă mai complexă, formată din 44 de studenţi şi medici, inclusiv specialişti în Gastroenterologie, Cardiologie, Imagistică şi Ginecologie, a început o serie lungă de consultaţii.

Medicii au avut la dispoziţie trei ecografe, fapt care le-a permis să consulte mai mulţi pacienţi. De asemenea, echipa a avut la dispoziţie şi trei EKG-uri.

"Pacienţii au fost întâi consultaţi, li s-a luat tensiunea, li s-a făcut EKG, la nevoie ecografie abdominală şi de cord. Pentru femeile la care s-a considerat că e nevoie s-a efectuat şi examen ginecologic cu recoltare de BPN", a transmis orădeanul Răzvan Tirpe, unul dintre iniţiatorii proiectului "Caravana cu medici" la Cluj.

Răzvan Tirpe - medic rezident în Radiologie şi Imagistică la Spitalul Judeţean din Cluj - subliniază că Primăria Brusturi a fost foarte cooperantă şi a susţinut iniţiativa, vrând să le faciliteze munca celor 44 de studenţi şi medici.

"Caravana cu medici" din Cluj-Napoca a mai ajuns în judeţul Bihor toamna trecută, la Sânmartin.

Medicii din proiectul amintit mai sus se mobilizează şi încearcă să onoreze solicitările administraţiilor de comune din judeţele Cluj şi Bihor, scopul fiind oferirea de servicii medicale în mediul rural, unde acestea sunt precare.

Citeşte mai multe despre Caravana cu medici în articolul: Sănătate şi la sate: Un tânăr doctor aduce în Bihor o caravană de medici voluntari, pentru consultaţii gratuite la ţară