O rupere de nori a inundat, miercuri, 12 gospodării din satul Ursad, comuna Şoimi, şi încă una din satul Petid, de lângă Tinca.

Potrivit unui comunicat transmis de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Crişana, între orele 15.50 şi 22, militarii din cadrul Secţiei Beiuş au acţionat pentru scoaterea apei acumulate în 6 locuinţe, 9 beciuri, 14 curţi şi 4 grădini din cadrul celor 12 gospodării din Ursad, aflate în apropiere de valea care străbate satul.

"Echipajele de pompieri au utilizat motopompele din dotare, acţionând totodată pentru decolmatarea şanţurilor (sau realizarea acestora în unele cazuri) şi rigolelor pentru a facilita scurgerea apei", se arată în comunicat.

O intervenţie similară a avut loc în cursul nopţii de miercuri spre joi, când către echipajele de pompieri ale Gărzii Tinca, în cooperare cu Serviciul Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă Cociuba Mare, au evacuat apa acumulată în urma ploilor abundente în curtea şi grajdul unei gospodării situate în localitatea Petid.

În acest context, ISU Crişana le reaminteşte bihorenilor măsurile şi acţiunile ce trebuie realizate preventiv pentru diminuarea efectelor produse de inundaţii. Mai precis, şanţurile de preluare a apelor pluviale trebuie curăţate, adâncite sau săpate, acolo unde nu există, iar proprietarilor de construcţii situate pe direcţia viiturilor de pe versanţi li se recomandă realizarea unor canale de captare şi dirijare a apei.

Pompierii mai recomandă drenarea şi asigurarea curgerii apei către şanturile de captare, astfel încât aceasta să nu băltească în gospodării, respectiv curăţarea pilonilor de susţinere a podurilor, punţilor şi podeţelor de materialele aduse de viituri, pentru a se evita formarea unor adevarate baraje ce pot afecta împrejurimile sau chiar rezistenţa acestora.