Cu mai bine de două secole în urmă, episcopul greco-catolic al Oradiei, Ignatie Darabant, făcea „lobby” la Curtea Împăratului Leopold al II-lea pentru înfiinţarea primei şcoli de teologie greco-catolică de aici, înfiinţată în 1792.

Pentru a celebra fondarea Seminarului greco-catolic orădean, unde aveau întâietate să înveţe fiii de preoţi săraci şi orfanii, atât greco-catolici, cât şi ortodocşi, de Sfântul Nicolae, peste 300 de credincioşi ai Bisericii Române Unite cu Roma au fost prezenţi la Catedrala ce-i poartă hramul, unde a fost oficiată o Sfântă Liturghie Arhierească.

Nu mai puţin de şase episcopi, între care şi eparhul romano-catolic Laszlo Bocskei, şi doi arhiepiscopi, inclusiv ÎPS Miguel Maury Buendias, nunţiul apostolic, adică ambasadorul Vaticanului în România şi Republica Moldova.

Alaiul înalţilor clerici, deschis de zeci de preoţi greco-catolici, şi-a făcut intrarea în Catedrala Sfântul Nicolae în acordurile Colindului „O, ce veste minunată!”, după acest moment fiind prezentaţi în faţa înaltelor feţe bisericeşti câteva zeci de tineri consacraţi întru preoţie, diaconie şi călugărie, atât din Eparhia Oradiei, cât şi din cele vecine, dar şi mai îndepărtate, cum este, de pildă, Episcopia Greco-Catolică a Iaşilor.

După sfinţirea veşmintelor noilor slujitori a fost săvârşită Sfânta Liturghie, la capătul căreia nunţiul apostolic şi-a exprimat bucuria de a fi prezent din nou în Oradea, cu aprecieri pentru frumuseţea oraşului, şi a transmis atât binecuvântarea Sfântului Părinte Papa Francisc, cât şi un mesaj tinerilor preoţi, diaconi şi călugări: acela de a permite Sfântului Spirit să-i ghideze „pentru a gândi şi iubi precum Isus, asemenea Lui”, pentru a putea proclama în întreaga lor slujire Evanghelia în cuvânt şi în faptă.

La finalul Sfintei Liturghii, acompaniată de impresionantul Cor al Seminarului Greco-Catolic, preoţii şi credincioşii s-au rugat în mod special pentru odihna între cei drepţi a sufletului Majestăţii Sale Regele Mihai al României, trecut la Domnul cu o zi înainte.

La Liturghia Arhierească au participat şi numeroşi reprezentanţi ai vieţii culturale orădene, între care profesorul Mihai Maci, decanul Facultăţii de Istorie, Ioan Horga, rectorul Constantin Bungău şi preşedintele Senatului Universităţii din Oradea, Sorin Curilă, scriitorul Ioan F. Pop, directoarea Bibliotecii Judeţene Gheorghe Şincai, Ligia Mirişan, şeful Direcţiei pentru Cultură, Lucian Silaghi, şi scriitorul Florin Ardelean.

După Sânta Liturghie, preoţii s-au deplasat la sediul Seminarului Greco-Catolic din Bulevardul Magheru, unde au evocat istoria instituţiei care a jucat un rol decisiv în educarea clerului din Biho şi nu numai, şi unde limba română a fost promovată în mod deosebit timp de peste două veacuri.

De altfel, ca recunoaştere a calităţii învăţământului teologic orădean, în 1924 a fost fondată aici şi Academia Teologică Greco-Catolică, de rang universitar, desfiinţată după instaurarea regimului comunist, care a scos în afara legii însăşi Biserica Română Unită cu Roma, ai cărei ierarhi au refuzat să i se supună.

Seminarul greco-catolic orădean a fost reînfiinţat după 1990, în 1994 absolvind o nouă promoţie de 74 de tineri. Din 1999, instituţia a fuzionat cu Facultatea de Teologie a Universităţii clujene Babeş-Bolyai, iar majoritatea absolvenţilor se perfecţionează la Vatican.