Concurenţi din Croaţia, Serbia, Ungaria şi România s-au întrecut duminică în cel mai mare concurs de atelaje organizat până acum în ţară.

La precizie de centimetri

Concursul internaţional, organizat pe păşunea Bekes, a constituit preliminariile Campionatului Mondial de Atelaje care va avea loc în octombrie în Germania.

Competiţia a adus la linia de start 15 concurenţi încurajaţi de cei circa 500 de spectatori.

Caroly Ciobanu, concurent atelaje în cadrul Clubului Sportiv Oşorhei.După probele de dresaj şi maraton de vineri şi sâmbătă, duminică sportivii s-au întrecut în proba de obstacole considerată una dintre cele mai spectaculoase.

"Proba necesită o legătură foarte bună între om, cai şi atelaj. Ai la dispoziţie 170 de secunde pentru a trece prin 20 de obstacole fără a depăşi baremul de timp sau a atinge jaloanele", a explicat Caroly Ciorba (foto), concurent în cadrul Clubului Sportiv Oşorhei.

Potrivit acestuia, cel mai dificil obstacol este o poartă îngustă de 160 centimetri, în condiţiile în care lăţimea atelajului este de numai150 centimetri.

"La obstacolul acesta, caii trebuie dirijaţi să meargă împreună, unul lângă altul pentru că altfel îl dobori", a explicat Ciorba.

Minim 50.000 euro!

Printre concurenţii înscrişi în competiţie s-a numărat şi viceprimarul de Oşorhei, Ioan Gligor (foto). Vicele, care s-a declarat încă novice, a intrat în concurs graţie unei pasiuni mai vechi. "Am crescut la ţară şi mi-au plăcut tot timpul caii. Treptat, am ajuns să concurez în cadrul clubului sportiv al comunei", a declarat edilul.

Pasiunea pentru atelaje este una costisitoare. "Eu practic acest sport doar de hobby, pentru că altfel este foarte scump. Am investit deja peste 20.000 de euro, ceea ce este însă foarte puţin", a explicat Gligor.

Cap la cap, un sportiv care vrea să facă performanţă are de investit peste 50.000 euro în cai de rasă, trăsură şi harnaşamente.

"Participarea la competiţii este la rândul său costisitoare. Ai nevoie de un mijloc de transport pentru cai şi atelaj şi de mult timp disponibil. Avem concurent care s-a instalat la Oşorhei cu o săptămână înaintea competiţiei. Nu poţi să vii de pe drum de 500 kilometri sau mai mult şi să intri direct în concurs. Caii sunt obosiţi de la drum şi n-o să rezolvi nimic", a explicat Gligor.

Competiţia din acest weekend, organizată în cadrul Zilelor Oşorheiului, este cea de-a treia organizată până acum de comună şi cea mai mare de până acum.