Fost şef al Direcţiei Social-Comunitare din subordinea Consiliului Judeţean Bihor, calitate din care a participat la finanţarea ilegală a unei organizaţii non-guvernamentale apropiată UDMR, noul subprefect al judeţului, Fenesi Tibor, a depus jurământul de credinţă în penultima zi a anului, la două zile după numirea sa de către premierul Ludovic Orban, în locul lui Delorean Iuliu, provenit tot din UDMR Bihor.

Între aliaţi

La festivitatea derulată luni în doar 10 minute au participat aproximativ 50 de reprezentanţi ai UDMR Bihor (preşedintele Cseke Attila şi preşedintele executiv Szabo Odon, dar şi senatorul Derzsi Akos şi primarul Salontei, Torok Laszlo, şi cel al Marghitei, Pocsaly Zoltan) şi ai PSD Bihor (între care s-au remarcat şeful AJOFM, Bekesi Csaba, consilierul judeţean Stela Babău, directorul APIA, Florian Pavel).

Surprinzător, preşedintele PSD Bihor, Ioan Mang, aliat consecvent al UDMR, a lipsit de la mica ceremonie, cel mai probabil din cauză că a fost plecat din oraş.

Tot prin absenţă s-a remarcat şi proaspătul fost subprefect Iuliu Delorean, care nu a făcut un secret din dezamăgirea că a fost „mazilit” de propriul său partid.

"Ne cunoaştem puţin"

Cu o voce răguşită, pe care a explicat-o printr-o răceală mai persistentă, prefectul Dumitru Ţiplea, instalat şi el de o săptămână, a dat citire celor două acte normative prin care s-a produs schimbarea în conducerea secundă a instituţiei: Hotărârea de Guvern privind încetarea exercitării cu caracter temporar a funcţiei de subprefect de către Delorean şi respectiv HG privind exercitarea cu caracter temporar a aceleiaşi funcţii de către Fenesi.

„Ne cunoaştem foarte, foarte puţin, ne-am întâlnit în ultimii ani, dar nu am colaborat. Sper să avem o bună colaborare”, a spus în încheiere prefectul Ţiplea, referindu-se la perioada când el era şeful de cabinet al preşedintelui CJ Radu Ţîrle, iar actualul subprefect conducea Direcţia Social-Comunitară a instituţiei.

„Voi fi acelaşi”

Într-un discurs scurt rostit după depunerea jurământului de credinţă, conform căruia îşi va pune priceperea şi energia în slujba locuitorilor judeţului, Fenesi Tibor a mulţumit UDMR Bihor pentru că l-a propus şi şefului Guvernului pentru că i-a acceptat numirea, afirmând că noua funcţie „mă onorează şi mă obligă”.

„Vin în această instituţie să fac o echipă unită şi puternică împreună cu distinsul domn prefect, deservind mai bine interesele locuitorilor judeţului Bihor. Voi fi acelaşi subprefect tuturor locuitorilor judeţului”, a spus Fenesi, care şi-a finalizat speech-ul pe un ton şi cu un limbaj milităros: „Distinse domnule prefect, raportez: m-am prezentat la datorie”.

Cu dublă cetăţenie

Imediat după ceremonie, Fenesi a declarat BIHOREANULUI, care îl întrebase ce calităţi îl recomandă pentru noua funcţie, dar şi dacă are şi cetăţenia Republicii Ungare, că „mă caracterizează munca, respectul pentru cetăţeni. Am şi cetăţenia maghiară, dar în primul rând aici trăiesc şi sunt cetăţean român, care respectă Constituţia, cetăţenia şi cetăţenii acestei ţări, fără doar şi poate”.

De asemenea, întrebat dacă este adevărat că anul viitor va candida în alegerile parlamentare, acesta fiind dealtfel şi motivul pentru care UDMR l-a propus ca subprefect, pentru a-i asigura „vizibilitate”, Fenesi s-a eschivat, afirmând că îşi ia în serios jobul tocmai preluat: „Nu comentez. E un nou început, sper să-mi fac treaba la modul cel mai serios în această instituţie”.

Tot cu „noutatea”

La rându-i, solicitat de BIHOREANUL să explice de ce partidul său a vrut ca fostul subprefect Iuliu Delorean să fie înlocuit cu Fenesi, preşedintele UDMR Bihor, Cseke Attila, a ocolit răspunsul, sugerând că s-a dorit o „înnoire”.

„Este o nouă echipă, este un nou Guvern şi noi credem - mulţumindu-i dlui Delorean, care a făcut o treabă profesionistă şi evident o să ne bazăm în continuare pe munca, profesionalismul şi experienţa lui - că este bine să aducem un suflu nou, o echipă nouă la Prefectură, şi echipa acum este din punctul nostru de vedere întreagă şi credem că poate să înceapă noul an cu acele deziderate care sunt importante, organizarea alegerilor în primul rând şi reprezentarea intereselor judeţului Bihor”, a spus Cseke.

El a adăugat şi că în „alegerea” lui Fenesi a prevalat faptul că „nu se dă la o parte de la muncă”: „Dl Fenesi este un tânăr jurist care are un atu, zic eu important, şi anume acela că nu se dă la o parte de la muncă şi de la noi provocări”.

Bugetar de carieră

Căsătorit şi tată al unui copil, Fenesi Tibor este absolvent al unei facultăţi de Drept a Universităţii Tibiscus din Timişoara şi al uneia de Ştiinţe Socio-Umane a Universităţii din Oradea. Imediat după absolvire, a fost angajat la Consiliul Judeţean, unde din 2005 a condus Fundaţia Social-Comunitară, transformată în 2007 în Direcţie Social-Comunitară.

De altfel, în 2017, în această calitate, el l-a ajutat pe preşedintele CJ Bihor, Pasztor Sandor, să finanţeze ilegal cu 100.000 lei Fundaţia Varadinum, condusă de o colegă din UDMR, pentru desfăşurarea Festum Varadinum, „afacere” anchetată în prezent de DNA Oradea.

Pentru mai multe detalii, puteţi citi articolele: „Pasztor la DNA” şi „Reţeaua UDMR”