101 delegaţi ai organizaţiilor UDMR din toate zonele Transilvaniei s-au reunit, sâmbătă, la Oradea, în sala de concerte a Filarmonicii, în şedinţă a Consiliului Reprezentanţilor Unionali, pentru a bifa o formalitate: validarea candidaţilor la Parlamentul European în condiţiile în care primele cinci poziţii au fost stabilite săptămâna trecută de Consiliul Permanent al CRU. În ordine, acestea vor reveni lui Winkler Iuliu, Vincze Lorant, Hegedus Csilla, Oltean Csongor şi Sogor Csaba, însă doar primele două sunt considerate eligibile.

Absenţa mizei electorale interne nu a însemnat, totuşi, şi lipsa unor poziţionări interesante ale liderilor UDMR...

Viktor Orban egal Ungaria

În prima parte a întâlnirii, preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a prezentat un "raport politic" început cu precizarea că pe 20 martie, când se va pune în discuţie excluderea din Partidul Popular European a formaţiunii premierului ungar Viktor Orban, FIDESZ, din cauza retoricii vehemente contra politicilor şi valorilor UE, partidul maghiarilor din România se va opune.

"Când se va vota, dacă se va vota, vom vota împotriva excluderii Ungariei. Dar sper să nu se ajungă la vot, pentru că indiferent de rezultat va fi o scindare", a spus Kelemen.

Liderul UDMR a atins şi câteva chestiuni de politică internă, criticând Guvernul - pe care totuşi UDMR îl susţine - pentru întârzierea Legii Bugetului, pentru Ordonanţele pe Justiţie iniţiate de ministrul Tudorel Toader, spunând că acestea "au creat un haos", precum şi pentru OUG 114 de la finele anului trecut, ce instituie aşa-zisa "taxă pe lăcomie", dar despre care Kelemen a afirmat că "încearcă o modificare brutală a domeniilor" pe care le afectează.

"Să ducem prada aproape de casă"

Preşedintele UDMR a lansat şi un apel pentru mobilizarea tuturor maghiarilor din România la alegerile europarlamentare, spunând că sunt cele mai importante alegeri din ultimii 12 ani, deoarece "intenţia este să nu existe o reprezentare a maghiarilor". Fără a spune cine are această intenţie, el a concluzionat că "trebuie să ne apărăm, să ne protejăm, pentru că suntem atacaţi", iar "miza alegerilor europarlamentare este însuşi viitorul comunităţii noastre".

Szabo Odon (foto) a continuat şi el ideea, folosindu-se de "un banc vânătoresc cu Marele Profesor care merge la vânătoare": când urcă pe munte, călăuzele îl întreabă dacă ştie să tragă cu puşca, acesta răspunde că da, la fel şi când îl întreabă dacă ştie să fugă. În momentul când apare ursul, fug toţi, până când "Marele Profesor" îşi aminteşte că ştie să tragă cu puşca şi doboară ursul, iar ceilalţi întreabă "cum ducem acum ursul acasă?".

"Unii cred că noi suntem ursul, de la nivel academic (n.r. – aluzie la preşedintele Academiei Române, istoricul Ioan Aurel Pop), de la nivelul serviciilor secrete, ne cred pe noi urşii. Noi suntem priviţi ca urşii, ca ţinte. Dar noi trebuie să spunem că nu vrem să vânăm pe nimeni, vrem să ne păstrăm tradiţiile. Din comisii academice, "prietenii" din SRI şi din Justiţie sunt împotriva noastră. Dar noi nu trebuie decât să "vânăm" drepturile noastre comunitare la Bruxelles, la Bucureşti şi să ducem prada aproape de casă", a spus, mai mult sau mai puţin metaforic, preşedintele executiv al UDMR Bihor.

Discursuri similare cu cel al lui Szabo Odon au avut şi alţi lideri UDMR, deputatul Csoma Botoind, de pildă, acuzând că unii dintre reprezentanţii acestui partid ar fi fost victimele vestitului "Binom" despre care vorbesc şi aliaţii din PSD. "În cazul unor sentinţe, motivaţiile magistraţilor lipsesc, sentinţa este rechizitoriul citat. Acum înţeleg de ce, pentru că zilele trecute au apărut nişte chestiuni", a spus parlamentarul UDMR, aluzie la activitatea Secţiei Speciale de investigare a magistraţilor, care acuză faptul că unii procurori DNA ar fi fost de fapt "grup infracţional organizat".

Miza fondurilor UE

În contrast cu acest tip de discurs, au fost şi unii vorbitori ponderaţi, precum actualul eurodeputat Iuliu Winkler, cap de listă la alegerile europarlamentare din 26 mai. Acesta a spus că, de fapt, pe lângă aşa-numitul proiect Minority Safe Pack, pentru protecţia minorităţilor, miza cea mai importantă a scrutinului va fi dacă, în funcţie de rezultatul acestuia, comunităţile, inclusiv cea maghiară, vor mai avea acelaşi acces la fondurile UE.

"Victorie va fi dacă vom avea suficientă greutate în Parlamentul European ca să ne atingem scopurile. Nu ne putem lăsa pe spate, miza niciodată n-a fost mai importantă pentru comunitatea noastră ca aceste alegeri. Important va fi dacă vin (n.r. – la conducere) aceia care vor să menţină finanţările sau dacă finanţările se vor reduce. Nu doar administraţiile locale vor resimţi acest rezultat, ci fiecare maghiar, fiecare gospodar. Să nu trăim cu iluzia că aceste finanţări sunt garantate", a spus Winkler, încheind cu speranţa că "împreună echipa UDMR va avea succes".

Citește și: Pásztor Sándor, la prima apariţie după "golirea" Aeroportului: "Nu răspund la nicio întrebare. Vreţi să vă scoată din sală?"