TX Logistik, una dintre cele mai mari companii de transport feroviar din Europa, şi-a inaugurat marţi noua cursă cu Germania, în zona Rin-Ruhr, pornind din intermodalul de la Oradea.

Noua legătură de Germania

Transportatorii din această parte a ţării îşi pot optimiza costurile reducând din cheltuielile cu taxele de drum ori personalul numeros şi riscul unor amenzi sau a unor întârzieri provocate de ambuteiaje sau formalităţile prelungite din vămi folosindu-se de transportul camioanelor şi remorcilor pe linia ferată.

Desfăşurată în incinta Intermodalului Vest din strada Peţei 2, lansarea noii legături feroviare a reunit marţi circa 100 de reprezentanţi ai firmelor de profil, de la transportatori la companii de logistică, dar şi reprezentanţi ai mediului de afaceri, precum directorul Asociaţiei Firmelor Bihorene, Radu Silaghi, ori ai municipalităţii orădene, cum ar fi Alina Silaghi, directorul Agenţiei de Dezvoltare Locală Oradea.

Deschiderea noii legături de la Oradea constituie o extindere a afacerii din România, în condiţiile în care TX Logistic operează încă din primăvara anului trecut conexiuni feroviare către Germania prin terminalul intermodal de la Curtici.

"Competenţele noastre naturale sunt pentru relaţia cu firmele din Europa de Vest, dar am decis să ne dezvoltăm şi în Estul Europei", a declarat în cadrul întâlnirii directorul de vânzări al TX Logistik, Berit Börke.

Cu camionul în tren

Participanţii la evenimentul de marţi s-au putut convinge singuri cu privire la avantajele colaborării cu TX Logistik.

Angajaţii companiei au făcut o demonstraţie cu privire la modul uşor şi sigur în care pot fi încărcate pe linia ferată, în doar câteva minute, două capete de TIR, grele fiecare de câte 8 tone, cu ajutorul unei macarale speciale şi a platformei proprii Nikrasa lansată în 2014 şi aflată acum la a doua generaţie.

Platforma mai poate încărca rapid şi transporta pe calea ferată în condiţii de siguranţă remorci pe roţi, până de curând nemacarabile, lucru demonstrat în faţa audienţei, dar şi dube sau orice alte autovehicule de transportat marfă. Sistemul este gândit astfel încât transbordarea şi transportul flotei nu necesită investiţii adiţionale şi nici modificări ale maşinilor de marfă.

20 de ani de tradiţie

Avantajele noului sistem sunt incontestabile. Pentru transportul a 2.000 tone de marfă cu TIR-ul din Oradea în Rin-Ruhr (Germania), de exemplu, ar fi necesar, în mod normal, 80 de șoferi. Or, acum, această cantitate poate fi livrată cu trenul, cu doar doi conductori. În plus, durata de livrare scade de la 60 la 48 de ore, iar cantitatea de CO2 emisă în aer de transportul feroviar este de 68 de ori mai mică decât în cazul celui rutier.

De altfel, cea mai bună dovadă a calităţii serviciilor prestate de TX Logistik o constituie prezenţa companiei în toată Europa şi centre logistice în 11 ţări. Compania are filiale în Elveţia, Austria, Danemarca şi Suedia şi birouri locale în Italia şi Olanda.

Fondată în 1999 ca o companie privată de transport feroviar, TX Logistik a înregistrat anul trecut vânzări în valoare de 250 milioane euro, cu un număr de 580 de angajaţi.

(advertorial)