Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Crişana a făcut publică, joi dimineaţă, cauza incendiului care a cuprins două case din cartierul Habitat, din Beiuş.

"Cercetările efectuate au indicat faptul că evenimentul a fost, cel mai probabil, provocat de un scurtcircuit electric", arată comunicatul ISU Crişana.

Informarea detaliază şi felul în care s-a manifestat incendiul, semnalat prin 112 în jurul orei 20. Când forţele de intervenţie au ajuns acolo, "flăcările se manifestau violent, cu degajări mari de fum", la acoperişurile celor două case şi la o terasă închisă de la parterul uneia dintre ele.

Cu alimentare din... piscină!

Vântul şi faptul că imobilele au fost construite pe structură uşoară, de lemn, au îngreunat semnificativ intervenţia salvatorilor, existând pericolul extinderii la alte clădiri. În plus, hidranţii din zonă nici nu erau funcţionali, astfel că, pentru a asigura continuitatea, pompierii au fost nevoiți să alimenteze inclusiv dintr-o piscină!

"Timp de aproximativ 1 oră şi 30 de minute, pompierii militari au acţionat cu patru autospeciale de lucru cu apă şi spumă pentru stingerea incendiului şi protecţia celui de-al treilea imobil expus riscului de incendiere şi a camerelor celor două imobile afectate de flăcări, operaţiunea fiind îngreunată de particularităţile constructive ale imobilelor (case pe structură uşoară - din lemn) şi de rafalele de vânt, care au favorizat dezvoltarea rapidă şi violentă a arderii şi degajarea unei cantităţi mari de gaze şi fum. Întrucât hidranţii din zonă nu erau funcţionali, pompierii militari au asigurat continuitatea refulării apei dintr-o piscină situată în apropiere şi prin alimentarea autospecialelor în sistem navetă, din Râul Valea Nimăieşti şi de la un hidrant din curtea subunităţii", arată comunicatul ISU.

Case distruse

Pagubele au fost însemnate. Au ars circa 70 de metri pătraţi din acoperişul casei la care s-a produs incendiul, o terasă închisă, situată la parter şi tavanul mansardei, iar la casa învecinată, unde s-au extins flăcările ulterior, a ars o suprafaţă de circa 50 de metri pătraţi din acoperiş, dar şi tavanul de la mansardă.

"Echipajele de pompieri au împiedicat propagarea incendiului, salvând încăperile situate la parterele celor două locuinţe, aproximativ 50% din acoperişul celei de-a doua case afecte de flăcări (situate la aproximativ 50 de centimetri de locuinţa la care a izbucnit incendiul), o altă casă, situată la aproximativ un metru distanţă de focare, o anexă şi cinci tone de peleţi", arată comunicatul.

Din fericire, nu au existat persoane rănite.

Cele două case cuprinse de flăcări au fost ridicate, cu ajutorul voluntarilor, de fundaţia Habitat pentru Umanitate pentru familii sărmane.

Vezi mai jos imagini din timpul intervenţiei!