Micuţa comunitate a evreilor din Oradea a fost, marţi, gazda ambasadorului SUA Hans Klemm, aflat la final de mandat, diplomatul vizitând oraşul de pe Criş pentru "a treia sau a patra oară" deoarece, după cum a spus, s-a "îndrăgostit de la prima vedere" de el şi a dorit să-şi ia rămas bun.

Partea oficială a vizitei s-a desfăşurat la Sinagoga ortodoxă Aachvas Rein, din strada Primăriei, transformată în muzeu evreiesc în urma reabilitării făcute cu sprijin financiar inclusiv de la Ambasada SUA, diplomatul fiind întâmpinat de liderul comunităţii evreieşti locale, Felix Koppelmann, care i-a mulţumit pentru contribuţia aprobată în mandatul predecesorului său, Mark Gittenstein, în 2012.

"Trei minuni"

Koppelmann a afirmat că "s-au întâmplat atunci trei minuni", şi anume "s-a alocat pentru prima oară în România" suma pe care ambasadorii SUA o aveau la dispoziţie pentru sprijinirea restaurărilor unor clădiri importante în 10 ţări, "s-a alocat suma maximă, 130.000 dolari", şi "tot în premieră, suma a fost alocată unei sinagogi".

Preşedintele comunităţii evreieşti din Oradea a precizat că în mandatul lui Mark Gittenstein au fost începute lucrările de restaurare, derulate şi finalizate însă în mandatul lui Hans Klemm, iar ca reprezentant al beneficiarilor "suntem mândri că n-am dezamăgit Ambasada SUA", deoarece tot "pentru prima oară s-au regăsit toţi banii alocaţi în lucrările făcute".

După expunerea lui Koppelmann, o scurtă rugăciune în memoria victimelor Holocaustului şi în semn de recunoştinţă pentru cei care au construit în 1927 ultima sinagogă din România a fost rostită de prim-rabinul Oradiei, Shraya Kav.

O Piaţă simbol

Invitat de gazdă să ia cuvântul, primarul Ilie Bolojan a rememorat etapele de până acum a operaţiunii de restaurare (cea dintâi fiind în 2012 "oprirea distrugerii" prin repararea acoperişului şi câteva consolidări", cu sprijinul Ambasadei SUA, iar apoi "reabilitările exterioare şi interioare din bugetul local"), după care a produs o surpriză, anunţând că municipalitatea intenţionează să amenajeze în această zonă din strada Primăriei o nouă piaţă pietonală – Piaţa Concordiei.

"În etapa a treia vrem să marcăm acest loc ca unul al concordiei. În spate (n.r. – faţă de sinagogă) avem o clădire reformată care se va reabilita, inclusiv cu o construcţie nouă pentru extinderea Universităţii (n.r. – Universitatea Partium), în lateral avem o biserică ortodoxă (n.r. – cu hramul Bunavestire). Se vor demola toate gardurile, va fi o piaţă pietonală pe care ne-am gândit să o numim Piaţa Concordiei. O biserică ortodoxă, o biserică reformată şi o sinagogă vor arăta că cele trei comunităţi (n.r. – română, maghiară şi evreiască) trăiesc în concordie în oraşul nostru", a spus primarul.

La rându-i, invitat din curtoazie, preşedintele Consiliului Judeţean, Pasztor Sandor, a felicitat Primăria "pentru că a făcut un lucru bun" restaurând sinagoga, iar ambasadorului Hans Klemm i-a oferit o "Istorie a Oradiei" în limba maghiară.

Mandat în sprijinul culturii...

Înainte să viziteze muzeul comunităţii evreieşti, ambasadorul SUA a ţinut să amintească detaliul că sprijinirea culturii şi a eforturilor de recuperare a istoriei a fost "una dintre coordonatele mandatului meu", iar susţinerea pe care a acordat-o tuturor activităţilor de acest fel a explicat-o ca fiind "un semn al respectului profund pe care Ambasada SUA, Congresul (n.r. – Parlamentul) şi poporul american îl au pentru cultura din România".

De asemenea, diplomatul a ţinut să-şi exprime "felicitările pentru domnul primar, pentru toţi colegii dânsului pentru munca pe care o face aici". "Ar trebui să felicităm administraţia acestui oraş pentru munca extraordinară pe care a făcut-o pentru restaurarea centrului oraşului şi nu numai. A făcut o treabă extraordinară, este cu siguranţă unul dintre cele mai frumoase oraşe din România", a insistat diplomatul american, adăugând că a mai fost "de trei sau patru ori în Oradea, fiindcă m-am îndrăgostit de acest oraş la prima vedere".

... şi democraţiei

De altfel, Hans Klemm a spus că este "un pic ironic" faptul că "părăsesc cu tristeţe România" la finalul mandatului (peste câteva luni), deoarece "am venit cu bucurie aici", iar în cei patru ani în care şi-a servit ţara conducând Ambasada de la Bucureşti i-a apreciat "căldura, frumuseţea şi energia".

Răspunzând întrebărilor jurnaliştilor curioşi să afle ce le-ar recomanda politicienilor care conduc România, diplomatul a răspuns că ar instista ca aceştia "să lucreze şi mai departe îndeaproape cu SUA ca partener strategic, aşa cum şi SUA a avut scopul de a lucra cu România ca partener strategic, pentru a asigura securitatea SUA şi a partenerilor noştri, inclusiv a României".

"Am încercat să ajut, unde s-a putut, şi la consolidarea instituţiilor democratice din România, din care fac parte lupta împotriva corupţiei, independenţa justiţiei şi domnia legii", a spus Hans Klemm, cunoscut ca unul dintre cei mai activi diplomaţi occidentali în eforturile de a conştientiza actuala guvernare de necesitatea de a rămâne pe orbita pro-europeană şi pro-atlantistă, în valorile democraţiei.

De altfel, în 2017, tot cu prilejul unei vizite la Oradea, înaltul reprezentant al SUA a acordat BIHOREANULUI un amplu interviu în care a insistat tocmai pe necesitatea ca guvernanţii de la Bucureşti să respecte valorile şi regulile democraţiei.