Însoţit de executorul judecătoresc, funcţionari ai Primăriei, poliţişti, luptători ai Serviciului de Acţiuni Speciale, dar şi un grup de susţinători care au venit îmbarcaţi în automobile, edilul comunei Sânmartin, Cristian Laza, a preluat oficial, marţi, parcarea din Băile Felix, de la firma Cretheus General, care o administra din 1994.

Echipajele au fost aduse de dimineaţă, de la ora 10, pentru a pune în executare o sentinţă judecătorească prin care parcarea întinsă pe un teren de 2,2 hectare, la intrarea în staţiune, a fost a fost trecută în domeniul public al comunei.

Mascaţi în parcare

Poliţiştii au blocat intrările în parcare, iar funcţionarii Primăriei şi executorul judecătoresc au început inventarierea bunurilor aparţinând firmei Cretheus General, reprezentanţii societăţii, Ioan Cretaş şi Rodica Muţiu, având la dispoziţie 30 de zile ca să elibereze terenul.

În interiorul parcării, fiul patronului Cretheus General filma întreaga acţiune, în timp ce în spatele gardului susţinătorii primarului le ţineau piept lui Ioan Cretaş şi Rodica Muţiu, care acuzau un abuz din partea administraţiei locale, care ar fi "naţionalizat" abuziv proprietatea lor.

"Noi am plătit 2 miliarde de lei vechi pe această proprietate. La acea vreme, am fi putut cumpăra 10 apartamente pe banii aceştia. Ni s-au luat şi banii, ni se ia şi proprietatea", a acuzat Cretaş, în timp ce unul dintre suporterii primarului l-a acuzat că a transformat parcarea în "ruşinea staţiunii".

"Tu nu vezi cum arată aici? N-ai făcut nimic de 20 ani aici. E terenul comunei, nu-i al tău", i-a replicat un localnic din Sânmartin, pentru ca, la rându-i, afaceristul să arate cu degetul tot spre primar. "Întreabă-l pe primar dacă ni s-a dat voie să facem ceva. Am primit o amendă de 10.000 lei doar pentru că am schimbat acoperişul toaletei, altă amendă de 10.000 lei pentru că am pus gard. Ne-au refuzat emiterea unui certificat de urbanism când am vrut să accesăm fonduri europene să facem investiţii. N-am putut face nimic. Acum o să-l ia şi o să-l spargă în bucăţi ca să-l vândă", a replicat Cretaş. 

Circ de faţă cu turiştii

De cealaltă parte, primarul comunei a declarat că firma ocupa fără drept parcarea şi că acţiunea în forţă a fost necesară pentru că afaceriştiii refuzau să părăsească proprietatea devenită publică. "Noi am câtigat toate procesele cu această firmă, care ocupă terenul din 1994. Ne-am întăbulat pe teren şi am venit să punem în aplicare sentinţa", a explicat, pentru BIHOREANUL, primarul Cristian Laza.

Potrivit acestuia, terenul va fi folosit tot ca parcare şi în următoarea perioadă şi va deveni o sursă de venit la bugetul local, mai ales că, având în vedere proiectele cu fonduri europene derulate atât în Băile Felix, cât şi în Băile 1 Mai, Primăria nu poate percepe taxe de parcare pe locurile disponibile în cele două staţiuni timp de cinci ani.

Nu e clar, însă, ce se va întâmpla cu partea transformată în camping pentru corturi şi rulote, parţial ocupată, deja, de turişti veniţi nu doar din România, ci şi din alte ţări europene.

"E o situaţie jenantă, sunt caravane din Germania, Franţa, Belgia, care trebuiau să intre în camping azi. Nu li s-a dat voie să intre, e un abuz maxim. Oamenii şi-au luat banii înapoi, că plătiseră în avans, şi au plecat. Eu m-am trezit cu mascaţii, e ridicol, nu e normal ce se întâmplă", a povestit Adrian Străteanu, vicepreşedintele Asociaţiei Române de Caravane, aflat în Băile Felix şi campat chiar în parcare.  

Procesul fără sfârşit

Deşi terenul de 2,3 hectare, aflat în litigiu de peste 20 ani, a fost întăbulat ca domeniu public al comunei Sânmartin, procesele legate de dreptul de proprietate asupra parcării nu sunt nici pe departe terminate. "Sunt nereguli, noi avem titlu de proprietate care nu a fost anulat. Cred că am avut peste 260 de procese civile şi cauze penale până acum pentru această proprietate", a declarat Rodica Muţiu, administratorul Cretheus General.

Litigiile au început în 1998, când firma care până atunci avea contract de concesiune pentru parcare a vrut să preia în proprietate terenul în baza Hotărârii de Guvern 505/1998, prin care comercianţii ce deţineau cu chirie sau locaţie spaţii comerciale construite din fondurile statului şi aflate în administrarea consiliilor locale aveau posibilitatea de a le cumpăra. 

Primăria nu a fost de acord, astfel că firma a atacat administraţia locală în instanţă. În anul 2000, Tribunalul Bihor a obligat, printr-o sentinţă, comuna Sânmartin să vândă către Cretheus General SRL parcarea, însă această sentinţă a fost desfiinţată cinci ani mai târziu de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

În ciuda acestei decizii din 2005 a ÎCCJ, societatea a continuat să încaseze bani de la cei care parchează acolo. Conform calculelor Primăriei Sânmartin, în patru luni de sezon Cretheus ar obţine aproximativ 200.000 de euro din încasările pentru parcarea de la intrarea în Băile Felix, deoarece administratorii privaţi închiriază parcarea inclusiv pentru camparea cu cortul.