O veste bună şi una proastă la Consiliul Judeţean Bihor! Vestea bună e că imobilul fostei Policlinici Mari din Calea Republicii nr. 35 va fi transformat în nou sediu al instituţiei, vestea proastă este că nu se ştie când, deşi au trecut trei ani şi jumătate de când CJ a câştigat definitiv şi irevocabil procesul intentat în 2009 ordinului călugăresc romano-catolic al Mizericordienilor, care o revendicase.

Deocamdată, şefii CJ au prezentat celorlalţi aleşi, cu prilejul primei şedinţe ordinare din acest an, desfăşurată marţi, doar un proiect tehnic comandat şi plătit anul trecut firmei arhitectului Cristian Puşcaş, Novartis.

Ani pierduţi 

Reabilitarea şi transformarea somptuosului edificiu construit la începutul secolului XX ca Palat al Finanţelor, dar folosit până la începutul anilor 2000 ca ambulatoriu al Spitalului Judeţean, a fost decisă abia anul trecut de majoritatea din Consiliul Judeţean, dominată atunci de alianţa UDMR-PSD-ALDE, în condiţiile în care în 2017 vicepreşedintele PSD-ist Ioan Mang propunea ca imobilul să fie transformat fie în hotel de lux, fie în magazin de lux, iar preşedintele Pasztor Sandor (foto) nici măcar nu se obosea să discute despre soarta acestei clădiri, propunând pur şi simplu vânzarea ei şi cumpărarea altei clădiri, aflată tot în paragină, şi anume a Băilor Rimanoczy, fără a argumenta de ce.

Doar anul trecut CJ a alocat prin bugetul judeţului suma de 500.000 lei pentru reabilitarea clădirii, la rectificare tăind însă 400.000 lei. Cu toate acestea, din cei 100.000 lei, arhitectul Cristian Puşcaş a întocmit un proiect pe care l-a prezentat marţi în plenul Consiliului, pe masa căruia s-a aflat un proiect de hotărâre pentru actualizarea indicatorilor tehnico-economici aferenţi acestui obiectiv, de la 31,151 milioane lei (iniţial) la 31,539 milioane lei.

Cu lifturi exterioare 

Despre majorarea valorii proiectului nu s-a vorbit deloc în şedinţa CJ, în schimb aleşii bihorenilor l-au ascultat circa 10 minute pe Cristian Puşcaş (foto) prezentându-l în linii mari.

Potrivit acestuia, autorizaţia de construire în vederea începerii lucrărilor propriu-zise a fost solicitată şi obţinută anul trecut de la Primăria Oradea pentru un proiect tehnic ce prevede dotarea edificiului monument istoric cu două lifturi exterioare, "pentru eficientizarea fluxurilor", iluminatul arhitectural al faţadelor, amenajarea la parter a unei săli de lucru cu publicul ("ghişeu unic"), la primul etaj a Cabinetului Preşedintelui CJ, a unor birouri şi a unei săli de şedinţe mici, la etajul al II-lea a viitoarei săli de şedinţă a CJ, care va fi iluminată "cu aport natural prin acoperiş", în timp ce la mansardă vor fi doar birouri.  

Arhitectul Puşcaş a precizat că imobilul va avea un sistem de management informatic al eficienţei termice, cu sistem de ventiloconvectoare prin pardoseală şi cu un punct termic propriu la subsol. "Tâmplăria va fi înlocuită 100% cu una care respectă modelul original", a mai explicat Puşcaş, la cererea vicepreşedintelui Traian Bodea, dornic de detalii.

Nu putea fi nici hotel, nici magazin 

Consilierii judeţeni ai PNL, care au cerut încă din 2016 ca fosta Policlinică Mare să fie transformată în nou sediu al CJ, s-au abţinut să critice faptul că şefii instituţiei au tergiversat trei ani şi jumătate proiectul, doar liderul grupului liberal, Ionel Avrigeanu (foto), "pişcându-l" pe vicele Ioan Mang, chiar prin intermediul arhitectului Puşcaş, trecut la PSD după ce fusese coleg cu Avrigeanu în PD.

"Aş vrea să ştiu, să ne spună domnul arhitect, dacă se putea face în această clădire hotel sau magazin de lux", a cerut liberalul, aluzie la destinaţiile propuse în 2017 de Mang. Desigur, răspunsul specialistului a fost "categoric nu", Puşcaş explicând că imobilul este monumental, dar are "tractul îngust" (căile de intrare). 

Mang: Eu nici n-am zis!

"Eu n-am afirmat niciodată să facă Consiliul Judeţean hotel sau magazin de lux", a sărit ca ars Ioan Mang (foto), spunând, ca de nu puţine ori, doar o jumătate din adevăr. Şi anume că nu a vrut ca edificiul să fie reabilitat ca sediu al CJ, ci – la fel ca UDMR-istul Pasztor Sandor – pur şi simplu să fie vândut, iar viitorul "investitor" să-l transforme în "hotel de 5 stele" sau "magazin de lux".

La trei ani şi jumătate după respectivele idei, Mang a promis că edificiul va fi reabilitat, finanţarea urmând să fie asigurată dintr-un credit bancar de 50 milioane lei care a fost aprobat tot marţi.

Citiţi pe această temă şi articolul: "Palat pe moarte"