Deşi nu este clar dacă mai este custode de arie protejată, una dintre cele mai vechi organizaţii de mediu din Bihor, Ecotop, a dat startul unui proiect pe fonduri europene, care va îmbunătăţi starea sitului Natura 2000 Săcueni şi a ariei protejate Lacul Cicoş.  

Proiect amplu

Intitulat „Conservarea biodiversităţii în Situl Natura 2000 ROSCI0220 Săcueni şi în aria naturală protejată 2.184 Lacul Cicoş”, proiectul lansat miercuri de Ecotop a câştigat o finanţare de 3,6 milioane de lei, în Programul Operaţional Infrastructură Mare.

Scopul declarat al proiectului este „crearea premiselor necesare pentru îmbunătăţirea şi menţinerea stării favorabile de conservare a habitatelor şi speciilor de interes comunitar” din cele două arii. Potrivit preşedintelui Ecotop, George Togor, printre speciile protejate în aceste zone se numără buhaiul de baltă cu burtă roşie (Bombina bombina), ţestoasa de baltă (Emys orbicularis), precum şi o plantă rară, dediţelul unguresc (Pulsatilla pratensis ssp. hungarica). Totodată, aici sunt două habitate speciale: zăvoaiele de salcie şi pădurea cu stejari seculari, unde trăieşte ultima colonie de stârci de pe Valea Ierului.

Potrivit preşedintelui Ecotop, George Togor, se doreşte nu doar realizarea unor planuri de management pentru aceste arii, astfel încât să fie stabilite regulile menite pentru conservarea acestor specii, ci şi creşterea interesului localnicilor pentru aceste arii. În cadrul proiectului, vor fi făcute şi hărţi de distribuţie a habitatelor şi speciilor, dar şi una privind ameninţările pentru acestea. „Am identificat o destul de lungă listă cu specii invazive”, a declarat Togor. De pildă, ariile sunt „atacate” de ambrozie.

Viitor incert

Proiectul va trebui să se desfăşoare până în iunie 2020, însă iniţiatorii admit că au emoţii privind derularea lui. Managerul de proiect, Eleonora Mircescu, a precizat că situaţia custodiei dobândite de Ecotop este incertă, dat fiind că, în vară, , fără nicio consultare publică, Guvernul Dăncilă a modificat  OUG 195/2005 privind protecţia mediului, eliminând pur şi simplu noţiunea de custodie. În schimb, de ariile protejate ar urma să răspundă structurile teritoriale ale Agenţiei Naţionale pentru Arii Naturale Protejate (ANANP), structuri care nu există.

„Avem o scrisoare a preşedintelui Agenţiei, care ne spune că noi în continuare eliberăm avize. De ce este o scrisoare mai puternică decât ordonanţa, nu ştim”,  a precizat Mircescu. Aşadar, nu este clar până când va rămâne Ecotop custode al ariei protejate, nici ce părere va avea finanţatorul european când va afla că ONG-ul a fost tras pe dreapta...