Echipajele de intervenţie ale ISU Crişana sunt asaltate de solicitări, joi seară, în județul Bihor, inclusiv în Oradea, în urma furtunilor puternice, însoţite de grindină, care s-au abătut asupra acestei zone. 

Codul roșu a fost declarat în județ încă de la ora 16. Până la transmiterea acestei știri, pompierii interveniseră să degajeze 13 copaci căzuţi pe carosabil şi unul pe o maşină, inclusiv în Oradea (str. Castanilor, Ştefan cel Mare).

Tot în Oradea, pompierii au intervenit să evacueze două persoane aflate într-o maşină pe strada Nicolae Jiga, care au solicitat ajutor prin numărul de urgenţă 112 şi se află acum în siguranţă, potrivit maiorului Camelia Roşca, purtătorul de cuvânt al ISU Crişana. 

"A fost activată grupa operativă a ISU Crişana, au fost transmise adrese pentru instituirea permanenţei la primăriile vizate de codul roşu şi au fost prealertate toate subunităţile din judeţ. Nu s-au înregistraţi răniţi", a mai precizat reprezentanta ISU Crişana, în jurul orei 18.15. 

Totodată, a fost dispusă creşterea capacităţii operaţionale la Detaşamentul 2 de Pompieri Oradea şi staţia Săcueni.

În Oradea, apa care a căzut s-a adunat pe mai multe străzi. Tot furtuna a doborât copaci pe Roman Ciorogariu (foto) şi pe strada Sf. Apostol Andrei, dar şi în Parcul 1 Decembrie.

Pompierii continuă să intervină pentru a acorda asistenţă şi a înlătura efectele furtunii.

Orădenii au postat pe reţelele de socializare imagini şi filmuleţe în care se vede că intrarea în parcarea subterană a centrului comercial Lotus a fost blocată, apa adunată ajungând să acopere parţial maşinile. 

(video: Sebastian Roşian)

 

(video: Sebastian Roşian)

Şi după ce furtuna s-a oprit, în Oradea urmele ei au rămas. Pe mai multe străzi, precum şi bulevarde, între care Decebal, Horea, Parcul Ţăranilor şi Oneştilor apa băltea, formând, în unele cazuri, "lacuri" adânci de câţiva zeci de centimetri.

Aşa s-a întâmplat pe strada Oneştilor (foto), unde locuitorii dau vina pe Primărie pentru această situaţie.

Unul dintre aceştia a susţinut că, în urmă cu câţiva ani, când reţelele de canalizare au fost reabilitate ar fi fost puse în loc ţevi de dimensiuni mai mici. "De atunci de fiecare dată când plouă mai mult se adună apa", s-a plâns orădeanul.

Nevoiţi să treacă prin apă mare, mai mulţi şoferi şi-au pierdut plăcuţele de înmatriculare ale maşinilor (foto). 

Compania de Apă Oradea a trimis un utilaj la faţa locului pentru pomparea apei.

UPDATE, ora 19.20: 

Reprezentanţii ISU Crişana au transmis, joi, în jurul orei 19.20, un comunicat în care au precizat că pompierii militari intervin pentru înlăturarea efectelor furtunii în localităţile care au fost afectate de "codul roşu". 

Până la ora 18.45, la dispeceratul ISU Crişana, "au fost primite prin Sistemul Unic 112, peste 50 de apeluri, pompierii militari bihoreni intervenind pentru degajarea copacilor căzuți pe carosabil și pe autoturisme, respectiv pentru evacuarea apei din subsoluri atât în municipiul Oradea, cât și în celelalte zone vizate de avertizarea meteorologică", potrivit aceleiaşi surse.

Pe grupul Info Trafic şoferii au postat mai multe imagini cu efectele vijeliei în Oradea şi în Bihor. 

În imagini se vede cum pe strada Sfântul Apostol Andrei nu a căzut doar un copac, ci şi un stâlp de iluminat. 

De asemenea, potrivit Bihon.ro, în Diosig vântul puternic a smuls acoperișul clădirii cooperativei de consum din Diosig și l-a aruncat peste o mașină parcată.

În centrul Oradiei, mai precis în Piaţa Unirii, furtuna a distrus parţial panourile luminoase folosite pentru expoziţia stradală dedicată stilului Art Nouveau. 

Și pe Universității a fost prăpăd. Potrivit informațiilor transmise de cititori, un copac a căzut peste o mașină, iar strada a fost inundată.

(Video: Dayana Iacob)