Un bihorean din satul Avram Iancu acuză că Rocky, câinele său în vârstă de 3 ani, a căzut pradă vânătorilor care s-au apropiat nepermis de mult de zona locuită a localităţii.

Bărbatul susţine că patrupedul a fost împuşcat în cap la circa 100 de metri de casa sa, pe un teren privat. Cine a făcut barbaria, proprietarul câinelui nu ştie, dar se întreabă cum ar fi fost dacă glonţul ar fi lovit o persoană.

Împuşcat lângă casă

Rocky era un metis tânăr, care în luna mai ar fi împlinit 3 ani. Avea blana albă de la bot până în vârful cozii şi, spune stăpânul său, era un câine foarte jucăuş. "Dacă l-aţi fi chemat la dumneavoastră, şi fără să vă cunoască, vă lingea mâna. Era foarte jucăuş, lipicios şi cuminte", spune Daniel Dobra, proprietarul căţelului.

Bărbatul locuieşte acum în Belgia şi, pentru că stă în chirie într-un apartament mic, l-a lăsat pe Rocky, dar şi pe o altă căţea, în grija mamei lui, care stă la marginea satului Avram Iancu. "Mama avea mare grijă de ei, îi ţinea în casă. Rocky era vaccinat, deparazitat, totul era în regulă", spune Daniel.

Sâmbătă, în jurul orei 15, mama bărbatului i-a lăsat pe câini liberi în curte, aşa cum obişnuia să facă zilnic. O oră mai târziu, fratele lui Daniel a auzit nişte împuşcături şi a mers să caute animalele. L-a găsit pe Rocky împuşcat în cap, la circa 100 de metri distanţă de casă. "Casa noastră e la marginea satului şi avem şi teren agricol, neîmprejmuit. Câinele era mort acolo, pe teren, împuşcat în cap, lângă un sac cu ceva piei de animal", spune stăpânul lui Rocky.

Vânătoare pe ceaţă

Daniel bănuieşte că patrupedul a căzut victima unor vânători care nici nu aveau ce să caute acolo. "Era o ceaţă foarte deasă, nu se vedea decât în apropiere. Nu înţeleg cum cineva poate să vâneze la o distanţă aşa mică de case, în asemenea condiţii meteo, de vizibilitate redusă. Dacă glonţul nimerea o persoană?", spune bărbatul, care a auzit de la consăteni că în ziua respectivă un grup de vânători au ieşit la marginea comunei, în căutare de fazani.

Crede că vânătorii ar fi aruncat acolo sacul cu piei, câinele le-ar fi adulmecat, iar când vânătorii au văzut asta, l-au împuşcat. "Nu înţeleg ce fel de om poţi fi ca să faci asta. Nu Rocky era animal, ci cel care l-a omorât", zice stăpânul câinelui. Fotografiile pe care bărbatul le are confirmă că animalul a fost împuşcat în cap, chiar lângă sacul cu pricina.

Potrivit bărbatului, mama sa a reclamat incidentul la numărul unic de urgenţă 112 şi i s-a spus că trebuie să facă o plângere la Poliţia comunei Avram Iancu. "Azi (n.r. luni) în jurul orei 10, s-a dus mama, dar la Poliţie era închis. Uşa închisă, gratiile cu lacăt", spune bărbatul. Aşadar, nu e exclus ca moartea lui Rocky să rămână nepedepsită...

UPDATE:

În urma articolului publicat de BIHOREANUL, Poliţia Bihor s-a autosesizat, iar verificările au arătat că, de fapt, nu a existat nicio reclamaţie la numărul unic de urgenţă. Totuşi, un echipaj s-a deplasat, luni seară, acasă la proprietarii câinelui. Oamenii legii au deschis un dosar penal pentru uz de armă fără drept, iar cadavrul patrupedului va fi transportat la DSVSA, pentru necropsie.

Totodată, din primele verificări la faţa locului, se pare că distanţa între locul în care a fost omorât câinele şi casă ar fi de circa 300-400 de metri. Marţi dimineaţă, mama reclamantului urmează să le arate poliţiştilor locul exact unde patrupedul a fost găsit.