Echipaje de pompieri, jandarmi şi poliţişti au intervenit, luni, în Penitenciarul Oradea, unde s-au desfăşurat două exerciţii menite să crească capacitatea de intervenţie în situaţii periculoase.

Un scenariu a presupus restabilirea ordinii în urma unor tulburări şi violenţe ale deţinuţilor din secţia de maximă siguranţă. În acest exerciţiu au intervenit angajaţii Penitenciarului, dar şi poliţişti şi jandarmi.

"Ulterior, acţiunile neconforme ale persoanelor custodiate pe secţia de maximă siguranţă au condus la producerea unui incendiu în interiorul camerei de deţinere amplasate la primul nivel al pavilionului celular, aspect care a determinat evacuarea tuturor deţinuţilor custodiaţi în cadrul secţiei, acţionându-se simultan pentru localizarea şi stingerea incendiului precum şi pentru acordarea ajutorului medical", explică un comunicat transmis de Penitenciarul Oradea.

În timpul stingerii incendiului, forţele speciale au sprijinit personalul personalul penitenciarului pentru menţinerea persoanelor evacuate în interiorul perimetrului stabilit, pentru prevenirea posibilelor incidente majore.

În total, la aceste exerciţii, au participat 6 membri ai Serviciului pentru Acţiuni Speciale din IPJ Bihor, coordonaţi de şeful serviciului, 7 membri din cadrul grupei de acţiuni speciale a Jandarmeriei Bihor, sub coordonarea comandantului de grupă, şi un efectiv de 12 pompieri militari din cadrul ISU Crişana, care au intervenit cu două autospeciale de lucru cu apă şi spumă şi o autospecială de transport de victime multiple, sub coordonarea unui ofiţer.

Exerciţiul a avut ca scop creşterea capacităţii de reacţie a structurilor participante şi rezolvarea diferitelor situaţii tehnico-tactice cu angrenarea participanţilor, în funcţie de situaţia operativă, efectivele avute la dispoziţie, dar şi armonizarea acţiunilor diferitelor forţe ale instituţiilor statului.

"Conducerea Penitenciarului Oradea mulţumeşte pentru profesionalismul, disponibilitatea şi operativitatea manifestată de structurile participante, respectiv Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Bihor, Inspectoratului de Poliţie Judeţean Bihor şi Inspectoratulului pentru Situaţii de Urgenţă "Crişana" al Judeţului Bihor", se mai arată în comunicat.