Angajaţii Administraţiei Bazinale de Apă Crişuri şi pompierii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Crişana au participat, joi, la un exerciţiu în Toboliu.

Ei au simulat producerea unei poluări accidentale pe râul Crişul Repede, pe care au oprit-o cu un baraj absorbant de aproximativ 150 de metri.

"Potrivit scenariului exerciţiului, în data de 03.10.2019, la ora 10.00, un apelant al numărului unic 112 sesiza Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă "Crişana" cu privire la faptul că pe râul Crişul Repede, în zona localităţii Oradea, s-a produs o poluare accidentală în urma unor scurgeri de carburant (motorină). Factorii de mediu au favorizat propagarea contaminării apei poluate accidental, existând riscul extinderii transfrontaliere a efectelor poluării", se arată într-un comunicat transmis joi de ISU Crişana.

Din cauza condiţiilor nefavorabile, adică viteza de curgere a apei de 5m/s şi precipitaţii puternice, până la sosirea forţelor de intervenţie, contaminarea s-a propagat pe cursul apei, pe o lungime de circa 20 de kilometri, până în zona localităţii Cheresig.

Pompierii şi angajaţii ABA au acţionat pentru amplasarea unui baraj absorbant de aproximativ 150 de metri, în zona platformei de intervenţie la poluare, pentru captarea carburantului. Eficacitatea barajului a fost testată cu ajutorul perlitei, o substanţă folosită în astfel de situaţii.

Exerciţiul, desfăşurat în condiţii meteorologice similare celor precizate în scenariu, s-a încheiat cu succes în jurul orei 12.00.

Pe lângă ISU Crişana şi ABA Crişuri, au mai fost angrenate în exerciţiu echipaje ale Sistemului de Gospodărire a Apelor Bihor, Inspectoratului de Poliţie Judeţean Bihor, Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Bihor, Direcţiei pentru Sănătate Publică Bihor, Gărzii Naţionale de Mediu - Serviciul Comisariatului Judeţean Bihor, Agenţiei pentru Protecţia Mediului Bihor şi ale Primăriei Comunei Toboliu - Serviciul Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă.