La nici două ore după ce preşedintele României a anunţat prin purtătoarea sa de cuvânt revocarea şefei DNA, Laura Codruţa Kovesi, motivând că se supune astfel Curţii Constituţionale, 22 de orădeni, membri şi simpatizanţi ai Asociaţiei Oradea Civică, au desfăşurat un flashmob de protest vizavi de sediul PSD Bihor, pe troturarul dinspre Parcul 1 Decembrie.

"Au votat cu PSD împotriva oamenilor"

Participanţii s-au prezentat la ora 12 la locul convenit, dotaţi cu pancarte pe care scria "PSD - toxic pentru democraţie", "PSD nu e un partid de stânga, este Grup Infracţional Organizat" şi "Cele trei meserii din viaţă: OM, CETĂŢEAN, profesie".

În timp ce oamenii îşi desfăşurau recuzita, două pensionare de etnie maghiară comentau, în limba maternă, despre "magyar PSD", înjurând formaţiunea etnică, deşi au declarat că la alegerile din decembrie 2016 au votat candidaţii acesteia.

"Lua-i-ar dracu’ şi pe ei, pe toţi! Eu am votat UDMR, dar să-i ia dracu’! Sunt bolnavă de cancer şi nu am bani pentru medicamente, dar ei au votat cu PSD împotriva oamenilor", a spus în româneşte una dintre ele, când reporterul BIHOREANULUI le-a întrebat ce părere au despre protestul de alături.

"Ne-am adunat aici pentru că PSD este un partid toxic, este toxic pentru că din 1989, de când conduc ei, tot ce se face se face împotriva populaţiei, pentru interesele lor personale", şi-a motivat prezenţa la flashmob Delia Bursaşiu.

Proaspăta revocare a şefei DNA a fost considerată de un alt participant, Mark Pap, drept "o mare escrocherie" la care a fost împins de către CCR preşedintele Iohannis. "Trebuie daţi jos toţi din funcţii, aşa nu se mai poate, ăştia fac legile numai pentru ei", a răspuns un alt orădean, Marius Maier, întrebat ce consideră că ar mai putea face cetăţenii.

"Zi de zi, aici vom fi"

Vicepreşedintele Asociaţiei Oradea Civică. Cosmin Bursaşiu, a declarat reporterilor că protestul tăcut va fi repetat în fiecare zi a acestei săptămâni, de la aceeaşi oră, 12.00, timp de câte 15 minute, acţiunea având inclusiv aprobarea Jandarmeriei.

"Suntem aici pentru că săptămâna trecută s-a votat modificarea Codurilor (n.r. – penal şi de procedură penală) cu ajutorul celor de la UDMR, care a asigurat PSD şi ALDE cvorumul, UDMR a deschis practic uşa violatorului. Săptămâna asta vom încerca să intrăm în audienţă la parlamentarii lor (n.r. – ai UDMR", a mai spus reprezentantul Oradea Civică.

Acesta şi-a exprimat optimismul că "lupta anticorupţie va continua" chiar dacă preşedintele Iohannis a revocat-o pe şefa DNA şi a spus că "suntem foarte dezamăgiţi de revocarea lui Kovesi, dar noi credem în continuare în preşedintele Iohannis".