Aproximativ 80 de orădeni – majoritatea tineri profesionişti din domenii diverse, precum arhitectură, medicină, drept şi economie – au umplut miercuri seară o sală de conferinţe din centrul oraşului pentru a se întâlni, pentru a doua oară în acest an, cu unul dintre fondatorii Platformei Civice România 100 şi ai Partidului România Împreună, fostul ministru tehnocrat al Muncii, din Guvernul Cioloş, Dragoş Pâslaru.

Munca "de jos"

Într-o primă parte a întâlnirii, orădenii care fac parte din comunităţile tematice (grupurile de lucru) ale Platformei România 100, construită în jurul lui Dacian Cioloş, au prezentat câteva dintre proiectele pe care le-au iniţiat ori la care au participat: "Pentru o lume mai bună" (organizarea unor ateliere de creaţie, dar şi drumeţii şi o vizită la Zoo pentru 15 copii orfani), "Întrebăm pentru România" (aplicarea unui chestionar prin care a fost consultată opinia orădenilor despre diverse teme de interese general, aşa încât tinerii voluntari ai Ro 100 să nu activeze doar într-o "bulă"), "Caravana Medicală" (prin care un grup de medici au oferit analize şi consultaţii gratuite în satul Ucuriş, comuna Olcea).

Între oamenii ajutaţi la ultima activitate, a spus dr. Ioana Mihăilă, a fost o adolescentă de 16 ani însărcinată cu al doilea copil, dar şi o bătrână de 70 de ani "cu cea mai mare afectare a genunchiului pe care am văzut-o vreodată", adică oameni care nu îşi permit să meargă la doctor şi cărora li s-a oferit posibilitatea de a se convinge că există alţi oameni care îi ajută fără a le cere nimic în schimb.

Societatea nu "se schimbă" de la sine

"Despre asta este vorba în ceea ce facem noi, despre oameni cu emoţii, cu probleme, despre oameni bine pregătiţi, care se implică. Societatea nu se poate transforma din exterior, ci numai dacă există cât mai mulţi oameni dispuşi să se implice", a spus fostul ministru al Muncii, Dragoş Pâslaru. Acesta a amintit că "societatea este aşa pentru că noi am permis, fiecare ne-am văzut de viaţa lui, de profesie, de familie, de prieteni, lăsând din mână detaliul că viaţa noastră este afectată de problemele societăţii".

Co-fondatorul Platformei România 100 şi al Partidului România Împreună a explicat că noua formaţiune este în organizare, dar nu după modelul "clasic", cu filiale judeţene şi sedii, ci pe comunităţi tematice şi locale, expertiza membrilor şi simpatizanţilor fiind folosită la construirea programului politic al partidului, fără însă ca acesta să "înghită" ONG-ul, deoarece "ne dorim să avem mereu pe cineva să ne tragă de mânecă atunci când greşim".

De asemenea, el a asigurat că în noua formaţiune sunt doriţi doar oamenii integri şi bine pregătiţi, care nu văd în politică o sursă de îmbogăţire, ci un mod de a face bine societăţii din care să aibă conştiinţa că fac parte, nu că sunt deasupra ei.

Ţinta: guvernarea pe două mandate

Pâslaru a arătat că, în prezent, înregistrarea legală a partidului este blocată la Curtea de Apel Bucureşti din cauza intervenţiilor în procesul de înregistrare a unor persoane fizice care îi contestă dreptul la existenţă, dar estimează că probabil în luna noiembrie aceste proceduri vor fi încheiate, aşa încât să înceapă pregătirile pentru primele alegeri, cele europarlamentare de anul viitor.

Reprezentantul Mișcării România Împreună (MRÎ) a afirmat că Platforma România 100 are deja zeci de profesionişti în varii domenii, tineri şi extrem de bine şcoliţi, care ar reprezenta cu profesionalism interesele românilor în Parlamentul European, cu infinită pricepere comparativ, de pildă, cu europarlamentarii pe care îi are în prezent România.

De asemenea, el a mai spus că pentru viitoarele alegeri locale, MRÎ şi-ar dori o cooperare cu alte partide din opoziţia parlamentară (PNL şi USR) şi extraparlamentară (Partidul Oamenilor Liberi şi Partidul Acţiunea Civică a Tinerilor), iar pentru alegerile legislative interne se gândeşte chiar la guvernare, şi încă nu pentru un mandat, ci pentru două, aşa încât politicile publice elaborate acum să fie puse în aplicare.

"Noi nu suntem un partid anti-sistem, ci unul care vrea să construiască, noi vrem ca românii să nu mai voteze împotriva a ceva, ci pentru ceva", a spus Dragoş Pâslaru.