Peste 200 de producători şi hotelieri locali s-au întâlnit joi seară la complexul President din Băile Felix pentru a se cunoaşte mai bine şi a lega relaţii de colaborare.

O primă întâlnire...

Evenimentul, organizat în premieră, a avut ca scop relansarea industriei ospitalităţii din Bihor prin asigurarea unor produse şi servicii pentru turiştii care vin în judeţ.

"Când a apărut ideea acestei întâlniri, mulţi spuneau că producătorii locali nu vor răspunde invitaţiei, că ei sunt interesaţi numai de participările la târguri şi atât. S-a dovedit că nu e aşa. Nu numai că au venit să se prezinte operatorilor din turism, dar au şi adus, demonstrativ, produse locale sănătoase şi gustoase pentru degustare", a declarat pentru BIHOREANUL Nicolae Pop, preşedintele Asociaţiei Culturale D’Art, unul dintre organizatori.

La eveniment au luat parte producători locali de mezeluri, brânzeturi, conserve, gemuri şi zascuscă, pălincă, bere, cidru, sucuri şi prăjiduri. De cealaltă parte, au fost prezenţi reprezentanţi ai sălilor de evenimente, pensiunilor şi hotelurilor din Bihor.

"Zona se va putea dezvolta din punct de vedere turistic doar dacă producătorii şi hotelierii locali vor colabora. Ideea este să încercăm să le oferim vizitatorilor produse locale, adunate de pe o rază de 5 kilometri, cum se întâmplă în Grecia şi alte ţări cu tradiţie turistică. Avem ferme de animale, sere, podgorii, trebuie doar să le punem în valoare", a spus Pop.

... reciproc avantajoasă

La evenimentul de joi seară au luat parte, printre mulţi alţii, ministrul secretar de stat în Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Claudiu-Sorin Roşu-Mareş, deputatul bihorean Ioan-Sorin Roman, în dublă calitate, de parlamentar şi fermier, primarul de Pomezeu, Ioan Şora, totodată preşedintele Asociaţiei Comunelor din Bihor, şi reprezentanţii Asociaţiei Naţionale a Bucătarilor şi Cofetarilor din Turism din România (ANBCT), Paul "The Inkcef" Siserman şi Adrian Neag.

Secretarul de stat a lăudat organizatorii şi participanţii la eveniment. "Cel mai importat este să ne cunoaştem, să degustăm şi să facem astfel încât să ajungem să vedem produsele noastre locale în farfuriile consumatorilor", a spus Roşu-Mareş.

În cadrul întâlnirii producătorii şi hotelierii au făcut schimb de impresii şi cărţi de vizită. În urma întâlnirii, organizatorii vor realiza o bază de date cu toţi producătorii locali şi operatorii din industria ospitalităţii, pe care o vor pune la dispoziţia celor care doresc să încheie noi parteneriate în interesul reciproc.