Începând de miercuri, laboratorul HUMANAMED din strada Tudor Vladimirescu nr. 8 (clădirea fostei Policlinici pentru Copii) este primul şi, deocamdată, singurul laborator din România dotat cu un analizor microTAS Wako i 30, produs de compania japoneză Fujifilm, pentru depistarea precoce a cancerului hepatic.

Felul în care funcţionează acest aparat, recomandat de Societatea Japoneză de Hepatologie pentru diagnosticarea in vitro necesară evaluării riscului de dezvoltare a carcinomului hepatic, a fost prezentat miercuri de către dr. Robert Kuper, reprezentant al companiei producătoare, în prezenţa unor medici specialişti reuniţi la Spitalul Municipal Dr. Gavril Curteanu din Oradea.

Potrivit explicaţiilor acestuia, analizorul procesează serul persoanei afectate de hepatita de tip B şi C, cu ciroză alcoolică şi nonalcoolică, steatice sau cu orice altă boală hepatică ce creşte riscul dezvoltării cancerului de ficat, analizând concomitent cei mai buni markeri biologici HCC validaţi clinic, şi anume AFP, AFP-L3 şi DCP, utilizând totodată aşa-numitul scoring GALAD în scopul unor rezultate cât mai precise pentru a indica prezenţa sau absenţa tumorilor hepatice în stadiul incipient, adică a aşa-numitului cancer primar.

„Utilizarea analizorului este extrem de utilă, mai ales pentru monitorizarea pacienţilor diagnosticaţi cu afecţiuni care pot cauza cancerul hepatic. În Japonia, unde acest sistem este folosit de 25 de ani, dar prin analize manuale, 30% dintre pacienţii cu carcinom hepatic sunt depistaţi în stadii precoce”, a spus dr. Kuper.

Analizorul este capabil să proceseze serul unui pacient şi să ofere rezultatul chiar şi în 9 minute, astfel că un pacient află dacă are sau nu tumori hepatice în aceeaşi zi în care se face analiza. „Aparatul este foarte uşor de folosit şi se poate conecta la sistemul informatic al spitalului”, a mai spus medicul german.

Conform explicaţiilor unuia dintre proprietarii HUMANAMED, Laurenţiu Chiană, investiţia făcută pentru dotarea cu acest analizor este de 45.000 euro, iar laboratorul va deservi pacienţi din Bihor, dar şi din judeţele apropiate, care se adresează serviciilor acestuia fie din proprie iniţiativă, fie cu trimitere de la medici din specialităţile gastroenterologie, interne, infecţioase şi oncologie, costul unei investigaţii fiind de circa 100 euro.

„Primele analize le vom face de marţea viitoare, din data de 17 iulie”, a mai precizat Laurenţiu Chiană.

În trecut, depistarea cancerului hepatic se făcea exclusiv în urma unor biopsii, metodă invazivă, iar în prezent metodele de investigare sunt multiple, constând în combinarea ecografiei, analizelor de laborator a unor markeri biologici şi în efectuarea unor tomografii computerizate, toate acestea având costuri de timp şi financiare mai mari. În România, anual sunt înregistrate 2.200 noi cazuri de cancer hepatic.