Pompierii bihoreni au avut o misiune dificilă, joi, după ce un incendiu a izbucnit pe o păşune de pe Valea Aleului, în comuna Pietroasa.

Flăcările izbucnite într-o zonă de munte greu accesibilă, pe un teren accidentat, cu pante abrupte, au fost stinse de militarii de la Staţia Ştei şi de cei de la Serviciul Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă Pietroasa, după aproape 6 ore de intervenţie. Potrivit unui comunicat transmis vineri de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Crişana, pompierii au trebuit să meargă pe jos 4 kilometri, pentru a localiza şi lichida focarele de incendiu.

"De asemenea, operaţiunea a fost îngreunată de vântul foarte puternic, inexistenţa surselor de apă în apropierea focarelor, de vizibilitatea redusă din cauza fumului dens şi de suprafaţa mare de manifestare a flăcărilor", se arată în comunicat.  

Pompierii au acţionat cu vermorele, lopeţi, bătătoare şi alte mijloace de stingere de primă intervenţie, reuşind însă să împiedice propagarea flăcărilor la pădurea aflată în apropierea focarelor.

"Evenimentul s-a soldat cu arderea vegetaţiei uscate pe o suprafaţă de circa 30 de hectare şi a unor copaci din zona respectivă", se mai arată în comunicatul ISU Crişana.

Joi, pompierii bihoreni au mai intervenit la alte 10 incendii produse pe terenuri virane şi păşuni, din localităţile Aleşd, Diosig, Salonta, Chiştag, Ciocaia, Urvind, Urviş de Beiuş, Finiş şi Gheghie. În total, aceste incendii au cuprins o suprafaţă de 30 de hectare.

Cauza probabilă a tuturor celor 11 incendii a fost utilizarea focului în spaţii deschise, pentru igienizarea terenurilor, dar fără respectarea normelor de apărare împotriva incendiilor.