Peste 70 de firme, cu un total de 1.289 de locuri de muncă vacante, au participat vineri la Bursa locurilor de muncă pentru absolvenţi, organizată de Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Bihor. În premieră, bursa s-a ţinut simultan la Oradea, Aleşd şi Beiuş.

În Arena Antonio Alexe, şi-au înşirat job-urile vacante 58 de firme. Oferta era variată, căutându-se de la ospătari, bucătari şi cofetari, la tâmplari, lăcătuşi, vânzători, sudori, ingineri etc. "Nu cred că există domeniu care să nu fie acoperit. Avem oferte din comerţ, turism, foarte multe din producţie, unde avem şi locurile de muncă pentru studii superioare", a declarat Békési Csaba, directorul AJOFM Bihor.

Deşi bursa a fost dedicată absolvenţilor, cei mai mulţi dintre participanţi au fost şomeri care au terminat mai demult cursurile. Totodată, graţie unui parteneriat cu Inspectoratul Şcolar şi Universitatea din Oradea, pe la târg au trecut, pe rând, şi elevi din ultimii ani de liceu, respectiv de facultate, adică viitorii absolvenţi care vor încerca să intre pe piaţa muncii.

Indiferent că sunt încă în şcoală sau că au terminat cursurile, tinerii s-au plimbat printre standuri, au cules pliante, dar nu s-au prea aşezat pe scaunele angajatorilor. "Nu întâlnim o dorinţă foarte mare din partea lor. Se interesează de piaţa muncii, tatonează. Întrebaţi de angajatori dacă sunt interesaţi de ofertă, răspund: Nu acum, vedem, mai târziu, mă interesez doar", a confirmat şi Békési.

Asta deşi firmele bihorene au mare nevoie de angajaţi, criza forţei de muncă fiind o realitate. Tocmai pentru că au mare nevoie de angajaţi, patronii şi-au redus pretenţiile semnificativ. "Pentru muncile necalificate şi cu calificare joasă, nivelul de ocupare impus de angajator a coborât foarte mult, pentru că este nevoie acută de forţă de muncă. Dacă până acum angajatorii aveau un anumit standard, acum ne spun: «Dacă are două mâini, două picioare şi capul pe umeri, este al nostru!»", a precizat Békési.

Conform datelor AJOFM Bihor, la bursa de vineri au participat 1.490 de vizitatori, din care 472 absolvenţi. Reprezentanţii firmelor au ţinut 1.806 interviuri şi au selectat pentru al doilea interviu 402 persoane.