Bihorenii nostalgici după "zăpezile de altădată" au noroc zilele acestea. Ninsorile abundente din ultima vreme au făcut ca stratul de zăpadă de la Stâna de Vale, la o altitudine de 1.370 de metri, să măsoare 183 de centimetri, un nivel record cel puţin pentru ultimul deceniu.

"Colegii mei au sondat aleatoriu stratul de zăpadă în locaţii din apropierea staţiunii Stâna de Vale. În zona testului, înclinaţia pantei era de 28 de grade, iar grosimea stratului de zăpadă de 183 de centimetri", a declarat şeful Serviciului Salvamont-Salvaspeo Bihor, Pinter Istvan, marţi pentru BIHOREANUL. În mijlocul staţiunii, stratul de zăpadă e ceva mai mic: "doar" 140 de centimetri.

Totodată, salvamontiştii au făcut măsurători şi lângă baza Salvamont de la Vârtop, unde stratul de zăpadă are o înălţime de 150 cm.

"Avem cu mult mai multă zăpadă decât în alţi ani. Eu personal nu-mi amintesc să mai fi avut aşa multă zăpadă în ultimii 10-15 ani", a mai spus Pinter.

Acesta le-a recomandat bihorenilor să nu se aventureze pe trasee pe munte, ci să rămână în staţiuni. "Cel puţin până când vremea se stabilizează, recomandăm turiştilor să rămână doar în staţiuni. În zonele de creastă, nu doar că înclinaţia este mai mare, deci şi stratul de zăpadă, dar avem şi vegetaţie periculoasă. Brazii sunt încărcaţi cu foarte multă zăpadă şi se pot prăbuşi", a mai spus şeful Salvamont-Salvaspeo.

Atât la Vârtop, cât şi la Stâna de Vale, se poate schia fără probleme, a precizat Pinter. Instalaţia de telescaun de pe pârtia Piatra Grăitoare, de la Vârtop, a fost reparată, şi poate fi folosită de turişti.