În prezenţa a peste 100 de membri de partid, care au primit cu urale veştile despre exit-poll-uri anunţate pe două canale de televiziune, Digi24 şi Antena3, liderul PNL Bihor, Ilie Bolojan, s-a arătat optimist, duminică seară, şi a apreciat mai ales mobilizarea cetăţenilor la vot.

Edilul a lăudat prezenţa crescută la urne a orădenilor. "Cea mai mare surpriză este prezenţa în Oradea, unde la alegerile trecute (n.r. europarlamentarele din 2014) a fost de doar 25%, iar de data asta prezenţa se apropie de cea din judeţ, de aproape 50%. Peste 95.000 de orădeni au votat la aceste alegeri, o prezenţă cu mult peste estimări", a spus liderul PNL Bihor.

Un "vot-amendă" pentru guvernare

Bolojan consideră că rezultatul este un "vot-amendă" la adresa guvernării: "Este cert că acest rezultat, aşa cum arată primele estimări, este un vot care sancţionează guvernarea României, asta este clar".

Pe de altă parte, preşedintele PNL Bihor a avertizat că rezultatul la nivel judeţean nu va corespunde exit-poll-ul de la nivel naţional, şi asta datorită ponderii bihorenilor de etnie maghiară. "Pentru a face alte comentarii, trebuie să aşteptăm rezultatul numărătorii, pentru că există posibilitatea ca votul pe Oradea şi judeţ să fie diferit faţă de ceea ce arată la nivel naţional, pentru că noi avem şi o pondere importantă a minorităţii maghiare şi acest lucru se va reflecta în situaţia pe judeţul Bihor", a declarat primarul Oradiei.

În altă ordine de idei, Bolojan a anunţat jurnaliştii prezenţi la sediul PNL Bihor că în aproximativ o oră colegii săi, care centralizează raportările de la secţiile de votare, vor şti primele rezultate pentru secţiile de votare din Oradea.

"Oricum, este o prezenţă mare şi e clar că românii, bihorenii şi orădenii au dat un semnal clar că direcţia pe care ei şi-o doresc, de dezvoltare a României, este total diferită faţă de ceea ce face actuala guvernare", a spus Bolojan.

Ar fi vrut mai mult

Cu toate că liberalii au izbucnit în urale la alfarea exit-poll-ului, unii dintre ei s-au arătat dezamăgiţi că acestea nu îi creditează cu un avans mai mare faţă de principalul adversar, PSD. Unii dintre ei vorbesc că s-ar putea ca ALDE şi UDMR să nu atingă pragul electoral după numărarea finală a voturilor.

După cum BIHOREANUL a arătat, primele rezultate ale singurului exit poll realizat la alegerile europarlamentare de duminică arată că PSD a obţinut 25,8% din voturi, la egalitate cu PNL 25,8%. Cele două partide mari sunt urmate de Alianţa 2020, formată din USR şi PLUS, care a adunat 23,9% din voturi, având cea mai spectaculoasă creştere. Sondajul arată că ALDE nu a trecut pragul electoral.

Judeţul Bihor se află pe locul 8 în topul prezenţei la vot la alegerile europarlamentare şi la referendumul pentru Justiţie, cu o prezenţă peste media naţională, de 52,79%. În ce priveşte prezenţa la referendum, Bihorul s-a situat pe locul 11, cu 44,93%, tot peste media naţională.

UPDATE, ora 22:25 PNL, lider detaşat în Oradea şi Bihor, la primele secţii "numărate"

La sediul PNL au început să ajungă primele raportări după numărătoarea voturilor în mai multe secţii de votare din Oradea, dar şi din judeţ, sporind satisfacţia activiştilor de la sediu.

Rezultatele din aceste secţii, chiar dacă nu reflectă fidel rezultatul care va fi consemnat oficial la finalul numărătorii, prefigurează deja clasamentul partidelor pe municipiu.

Astfel, la secţia de votare nr. 16 din zona Cantemir - Muntele Găina, PNL are 43% vin voturile valabil exprimate (188 sufragii), urmat de UDMR şi USR, cu câte 15% (72, respectiv 73 voturi), PSD situându-se abia pe locul al 4-lea cu 40 de voturi, ceea ce înseamnă 9%. La această secţie, ALDE a contabilizat doar 7 voturi, astfel că liberalii nu s-au mai ostenit să calculeze procentul.

În aceeaşi zonă, la o altă secţie de votare, nr. 40, de pe strada Feldioarei, PNL a strâns 131 voturi, PSD - 68, deci la jumătate din zestrea liberalilor, USR fiind foarte aproape de aceştia cu 66 voturi, în timp ce UDMR a adunat 45 voturi, PRO România 19%, iar ALDE 9 voturi.

Într-un colţ opus al oraşului, în cartierul Rogerius, la secţia 107, PNL a numărat 209 voturi, USR – 130, UDMR – 88, iar PSD 104.

Tot în Rogerius, la Secția 103: PNL 167 voturi, UDMR 78, USR-PLUS 65, PSD 53, Pro Romania 33

Primarul Ilie Bolojan a spus că estimează, la Oradea, în ce priveşte voturile comunităţii româneşti un clasament în care partidul său este pe primul loc, urmat de USR, pe locul al treilea fiind PSD. "La fiecare trei voturi pentru lista PNL, 1,5 voturi sunt pentru USR şi un vot pentru PSD".

Liberalii au câteva date şi din afara oraşului. De pildă, la secţia de votare din centrul comunei Nojorid (unde primarul e PSD-ist) PNL a strâns 340 voturi, PSD - 120, iar USR - 109. În comuna Husasău de Tinca, tot cu primar PSD, la secţia de votare din satul Sititelec, PNL are 90 de voturi, iar PSD 40.