Un nou protest al magistraţilor s-a desfăşurat, vineri după-amiază, în Oradea. Asemeni colegilor lor din ţară, aproape 30 de procurori şi judecători s-au strâns în holul Palatului de Justiţie pentru a-şi arăta nemulţumirea faţă de modificările aduse Legilor Justiţiei, fără o consultare publică.

Magistraţii au venit la protest într-un număr mai mare decât în ziua precedentă. De astă dată, au fost prezenţi şi doi procurori ai DIICOT, Ciprian Puie şi Radu Morar. Între alții, de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Oradea au venit procurorii Radu Alba, Valentin Toduţa, Vlad Bradea, Mircea Munge, Gabriela Antohi, iar printre procurorii de la Parchetul Bihor s-au numărat Dida Naghiu, Maria Cotrău, Florin Sas şi Cristian Ardelean.

Totodată, între protestatarii judecători s-au numărat preşedinta Judecătoriei Oradea, Florentina Sandu, preşedintele Secţiei penale, judecătorul Cristian Hambaraş dar şi judecătoarea Natalia Gherman, membru în Colegiul de conducere al instanţei. De la Tribunalul Bihor, au fost prezenţi, printre alţii, judecătorii Radu Harja, Monica Popovici, Crina Muntean şi Thea Alexandra Zîncă.

Și de această dată, magistrații de la Curtea de Apel Oradea și de la Parchetul care funcționează pe lângă această instanță au absentat.

Protestul, programat la finalul programului de lucru, a început cu 10 minute mai devreme. Asta pentru că, după cum a aflat BIHOREANUL, jandarmii au primit dispoziţie ca după ora 16.00, ora închiderii, să nu mai permită accesul procurorilor şi al ziariştilor în sediul Palatului de Justiţie deşi, potrivit regulamentului de funcţionare al instanţei, accesul în sediul instanţelor este deschis şi după orele de program, în cazul unor şedinţe de judecată prelungite. 

Până la urmă, însă, jandarmii nu au intervenit. Magistraţii s-au postat, din nou, pe treptele Palatului de Justiție, purtând afişele inscripţionate cu principalele lor doleanţe: respectarea Constituţiei, a independenţei Justiţiei şi un stat de drept.

După cum spun magistraţii, protestele vor continua. La fel ca şi în alte oraşe, şi la Oradea au fost convocate, vineri, adunările generale ale judecătorilor și procurorilor, care au decis să-şi asume lista de revendicări lansată de Asociația Forumul Judecătorilor din România. Magistraţii orădeni nu s-au decis, însă, cu privire la suspendarea activităţii.

„A fost o şedinţă foarte lungă. Probabil că săptămâna viitoare, luni sau marţi, vom stabili şi dacă vom apela la alte forme de protest”, a declarat procurorul Radu Alba de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Oradea.

Până la ora transmiterii acestei știri, mai multe instanțe și parchete din țară, din orașe precum București, Cluj sau Constanța, au anunțat că își vor suspenda activitatea pentru 3 zile, în cursul săptămânii următoare, în semn de protest cu privire la modificările legilor justiţiei prin proceduri netransparente şi fără consultarea magistraţilor. 

Controversata OUG recentă care modifică din nou cele trei legi ale justiției prevede că șefii parchetelor pot fi numiți cu avizul consultativ al plenului CSM, până acum avizul aparținând Secției pentru procurori a CSM. O altă modificare este că la conducerea acestor parchete pot fi numiți și judecători care au îndeplinit funcția de procuror și a fost eliminată condiția vechimii.

De asemenea, una dintre cele mai controversate prevederi este cea privind Secția de anchetare a magistraților, care iese de sub autoritatea procurorului general și care va avea și competența de retragere a căilor de atac în cauzele de competența sa, inclusiv pentru cele aflate pe "rolul instanțelor sau soluționate definitiv anterior operaționalizării” secției.

Ordonanța de Urgență care modifică din nou legile justiției - Legea 303 privind Statul magistraților, Legea 304 privind organizarea judiciară și Legea 317 privind CSM - a fost criticată dur de Ministerul Public, DNA, DIICOT, Secţia pentru procurori a CSM, de asociaţiile magistraţilor, de opoziție, dar și de președintele Klaus Iohannis și de Comisia Europeană.