Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Crişana a anunţat că, în prima zi a săptămânii, în Bihor au avut loc opt incendii de vegetaţie uscată, toate provocate de oameni care au dat foc intenţionat unor terenuri agricole. În total, 13 hectare de pământ au fost afectate.

„Astfel, în intervalul orar 11.20 -18.15, echipajele de pompieri militari din cadrul Secției de Pompieri Beiuș, Stației de Pompieri Ștei, Gărzii de Pompieri 1 Mai, Detașamentului 1 de  Pompieri Oradea, Stației de Pompieri Săcueni și Stației de Pompieri Aleșd au localizat și lichidat opt incendii produse la terenuri virane situate în localitățile Beiuș, Lunca, Rieni, Băile 1 Mai, Sântandrei, Chișirid, Săcueni și Peștere”, se arată într-un comunicat transmis marţi de ISU Crişana.

În acest context, pompierii le reamintesc bihorenilor că arderea vegetaţiei uscate pentru igienizarea terenurilor este periculoasă, întrucât flăcările se pot extinde la case ori alte bunuri.

Pentru a igieniza terenurile agricole prin ardere, cetăţenii au obligaţia să deţină un accept de la Agenţia pentru Protecţia Mediului şi un permis de lucru cu focul, eliberat prin grija primarului de către şeful serviciului voluntar pentru situaţii de urgenţă sau persoana desemnată în acest sens.

Arderea vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale este strict interzisă dacă nu se impune ca o măsură de carantină fitosanitară, pentru prevenirea răspândirii unor boli sau dăunători specifici.