O mică parte a trupei Teatrului Regina Maria a ocupat joi seară, pentru vreo 15-20 de minute, treptele clădirii unde lucrează, pentru a semnala că actorilor nu le este indiferent în ce societate trăiesc şi, în mod expres, pentru a-şi exprima dezacordul faţă de subordonarea Justiţiei de către politicienii aflaţi la putere. De altfel, artiştii au ţinut în mâini pancarte pe care scria "OUG 7" barat, dar şi "TuDorel, demisia!" şi "15 martie, grevă toată ziua".

Lucia Rogoz, venită cu fiul său, Tudor, Alin Stanciu, Anda Tămăşanu, Sorin Ionescu, Georgia Căprărin şi Daniel Vulcu, şi acesta cu fiul său, Vlad, au ieşit în faţa Teatrului la ora 18.00, unde i-au aşteptat câţiva membri ai Asociaţiei Oradea Civică, dar şi un membru USR din Bucureşti, Vlad Gheorghe, candidat la alegerile europarlamentare, pentru a-i susţine.

"Are repercusiuni?"

Actorilor li s-a adăugat şi fostul secretar literar al Teatrului, Elisabeta Pop (78 ani), care a ţinut să-şi arate "indignarea" faţă de ceea ce a aflat din ştirile zilei. "Sunt pur şi simplu indignată că USR şi PLUS nu au voie să candideze ca alianţă şi de faptul că Laura Codruţa Kovesi, fosta şefă a DNA, este umilită de Secţia Specială împotriva magistraţilor, care o anchetează la comanda PSD", a spus Elisabeta Pop, în continuare un cronicar de teatru activ, dar şi o prezenţă constantă la protestele anti-PSD desfăşurate în Oradea în ultimii doi ani.

La un moment dat, prin Piaţa Ferdinand a trecut o altă actriţă, Adela Lazăr, pe care Lucia Rogoz a invitat-o să se alăture colegilor. "Hai şi tu!", a spus aceasta, însă fără să primească niciun răspuns, aşa că a lansat o întrebare: "De ce? Are repercusiuni?". Fără răspuns...

"Entităţi singulare"

Deşi puţini la număr, actorii protestatari spun că nu îi deranjează faptul că alţi colegi nu consideră de cuviinţă să facă la fel. "Eu am aflat despre acest protest de la un coleg întâmplător, după-amiază. Am venit pentru că am mai participat la proteste. Motivat", a explicat BIHOREANULUI Anda Tămăşanu. Artista a amintit, însă, de exemplul colegilor de la Teatrul Naţional din Bucureşti, în frunte cu Victor Rebengiuc, Marius Manole şi Mihai Călin, spunând că s-a simţit inspirată de aceştia.

"Este un pic dezamăgitor că nu suntem mai mulţi", a spus Sorin Ionescu, dar a adăugat imediat că nu poate îndemna pe nimeni să protesteze: "Eu nu pot să invit pe nimeni la un protest. Suntem entităţi singulare, diferite, şi fiecare se gândeşte cum doreşte la el şi la ţara asta".

"Situaţia e nasoală"

La fel ca Anda Tămăşan, Lucia Rogoz a spus că nici ea nu este la primul protest, ba chiar nici fiul său, care a explicat reporterului, pe un ton cât se poate de serios, de ce şi-a însoţit mama. "Nu-mi place de Dragnea. Mie îmi place numai de cei care fac bine ţării. Să-i înfrunte pe Dragnea şi ai lui!", a spus puştanul, adresându-se astfel opoziţiei.

"Eu sunt aici pentru că sper să atragem atenţia populaţiei să se prezinte la vot data viitoare când are ocazia. Din păcate nu suntem mulţi, unii nu protestează din indiferenţă, alţii din lene. Păcat, pentru că situaţia e nasoală", a spus şi Daniel Vulcu.